Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko u srednjovjekovnoj Bosni : Izložba u Zavičajnom muzeju i predavanje prof. dr. Envera Imamovića

„Visoki  Visokom“ naziv je manifestacije koja će se održati u subotu, 26.marta 2011.g. u Visokom. Za ovaj je dan planirana izložba kulturno – historijskog blaga srednjovjekovne Bosne, te zanimljivo predavanje prof. dr. Envera Imamovića, arheologa i historičara,  o značaju i ulozi Visokog u srednjovjekovnoj Bosni, pod nazivom „Korijeni Visokog“. Kruna manifestacije bit će izbor najboljih u Visokom u 2010.g. u sali Gradskog kina.

Ističući kako je Visoko posebno i značajno mjesto u historiji Bosne kao države, prof. dr Imamović naglašava da je ova manifestacija dobro došla posebno u današnje vrijeme kada treba što više govoriti i spominjati naše korijene, i ovo što se priprema je prilika da se kaže nešto više o korijenima Bosne, a posebno Visokog.

„Visoko je mjesto gdje je postala srednjovjekovna Bosna. To je nama historičarima dakako poznato, ali pretpostavljam i vašim čitaocima. Međutim, nikada nije dovoljno reći ono koliko ima i koliko zaslužuje Visoko. Ovo je grad gdje je bio dvor bosanskih vladara, gdje su ukopani bosanski vladari, gdje se sastala skupština srednjovjekovne bosanske države, gdje se odlučivala sudbina onovremene Bosne – to jasno govori koliki je značaj Visokog. Sve ono što se dešavalo stotinama godina, što se veže za Bosnu, to se upravo dešavalo u Moštru, Arnautovićima, Podvisokom i na Visokom.“ – kaže prof. dr. Imamović.

Kako ističe prof. dr. Imamović, dosadašnja istraživanja su otkrila spomenike prve kategorije po svojoj važnosti i ono što ima na području Visokog ne bi se iskopalo ni u narednih stotinu godina. Izdvojio je već postojeći lokalitet Arnautovići- Mile gdje se sastala skupština bosanskih velikaša i gdje je mjesto grobnice bosanskih vladara, a  onda s druge strane rijeke, Moštre – selo Muhašinovići i tu se smatra da je bio dvor našega Kulina bana u kome se odlučivala sudbina Bosne u peridu od desetog do dvanaestog stoljeća.

Prema Imamovićevom mišljenju čitav region današnjeg Visokog  – Visočkog polja i okolnih brda je prostor koji sadrži spomenike koji svjedoče o toj veličini i značaju.

Izložba „Korijeni Bosne“ autorice prof. Habibe Efendira – Čehić i prof. Aiše Agić – Barut, te predavanje prof. dr. Envera Imamovića s nazivom „Korijeni Visokog“ prilika je da se kaže nešto više o značaju Visokog i njegovom kulturno – historijskom naslijeđu. Izložba će biti postavljena u Zavičajnom muzeju u Visokom, a  predavanje će biti održano u prostoru MSŠ “Hazim Šabanović” u Visokom.

Proudly powered by WordPress