Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Četiri selekcije mlađih kategorija vraćaju nadu u visočki rukomet!

Kada je prošle jeseni počinjala rukometna sezona, Bosna-Prevent je zacrtala tri cilja. Prvi je bio plasman u Regionalnu ligu, drugi plasman u završnicu Kup takmičenja i treći oživljavanje klupske „škole rukometa“. Ovom prilikom nećemo govoriti o prva dva, jer je već puno toga i rečeno. Treći cilj je ionako bio najrealniji, pa je on jedini za sada i ostvaren. Bosna-Prevent se konačno vratila onome po čemu je nekad bila prepoznatljiva u BiH, pa i šire, jer je nakon određenog vremena ponovo intenziviran rad sa mlađim kategorijama. Klub sada ima četiri kategorije dječaka koji redovno treniraju i igraju utakmice sa svojim vršnjacima iz drugih klubova. Također je formirano i koordinaciono tijelo unutar Upravnog odbora, koje će preuzeti brigu oko mlađih selekcija, a za koordinatora je imenovan bivši trener i sportski direktor kluba Mirza Handžić:

“Prve korake smo već napravili, ali to je tek početak dugotrajnog procesa koji nas očekuje. Za sada u klubu imamo oko 90 dječaka podjeljenih u četiri kategorije, a to su juniori, stariji kadeti, mlađi kadeti i pioniri ili cicibani. Ovo naravno nije konačan broj, jer ćemo mi u narednom periodu pokušati po školama osnovati rukometne sekcije kako bi dječaci tamo pravili prve rukometne korake, a nakon toga bi birali one koji pokazuju najviše želje i imaju određeni talenat.

Cilj je da u našim omladinskim pogonima za otprilike dvije godine imamo negdje oko 250 dječaka, pa bismo tako iz kvantiteta tražili i kvalitet, što bi trebalo spriječiti pojavu koja je uzela maha u posljednje vrijeme, a to je sve veći broj „stranaca“ koje kupujemo iz drugih klubova, jer smo na to prinuđeni, s obzirom da nemamo jaku bazu svojih igrača. Sve četiri kategorije trenutno igraju kvalifikacije za završnicu državnog prvenstva, i u ove tri starije za sada dobro stojimo i očekujemo da će se sve tri plasirati na završnicu, a pokušat ćemo dobiti i domaćinstvo završnog turnira, bar u jednoj od tih kategorija. Trenerski kadar je također isključivo domaći, jer sa djecom rade naši iskusni igrači: Sirćo, Ahić, Mustafić, te Jamaković koji je također  godinama bio standardni prvotimac. Mi ćemo nastojati pomenutim trenerima omogućiti što više seminara, kurseva i slično, kako bi stekli dodatno znanje koje će prenijeti mladim igračima.

Osim rukometnog znanja, nama je veoma bitno kako se naša djeca ponašaju u školi, u slobodno vrijeme i tako dalje, pa ćemo i na tom polju organizovati što više predavanja o najvećim pošastima današnjeg društva, narkomaniji, alkoholizmu i svim ostalim popratnim pojavama koje su nažalost danas sastavni dio našeg društva. Još dosta projekata imamo u pripremi, samo moramo biti svjesni da ništa ne može „preko noći“. Ovo je dugoročni proces koji je nekako najsličniji posljeratnom „Novom valu“, koji je tada bio pravo osvježenje i koji je sigurno ostavio dubok trag u visočkom rukometu, ali i u borbi protiv toga da se naša djeca sklone „sa ulice“ i usmjere u sport”, zaključio je Handžić.

Proudly powered by WordPress