Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FUCZ: Nivoi rijeka u opadanju, stanje se normalizira

Kišne padavine koje su zahvatile našu zemlju, ali i region, na svu sreći nisu donijele veće probleme, kako na području naše općine, tako i u cijeloj zemlji. Nakon prošlogodišnjih katastrofalnih padavina, ovogodišnje najave novih izazvale su zabrinutost, ali je situacija na terenu stabilna i građani nemaju razloga za bojazan.

Iako kiša pada u intervalima već izvjesno vrijeme, prema posljednjem izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite stanje se polako normalizira u područjima u kojima su evidentirana izlijevanja rijeka. Naglašavaju da građani nemaju razloga za bojazan, jer su nivoi rijeka u blagom opadanju.

Na području općine Doboj-Istok rijeka Spreča izlila se i poplavila oko 15 hektara zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla. Iako je kiša tokom noći padala i na području Maglaja, Doboja i Doboj-Juga, vodostaji Bosne, Usore i Spreče nisu kritični. Ipak, stanovništvo je uznemireno i na oprezu dočekuju noć.

Stanovništvu probleme pričinjavaju oborinske vode i manje rijeke poput Lukavice, koja je u zaseoku Ostojići prekinula put prema Modriči preko Skipovca i Duge Njive.

Kiša je u poodnevnim satima prestala padati. U Regionalnom štabu CZ Doboj prate stanje i poručuju da kooordiniraju aktivnosti sa susjednim štabovima.

Regionalni i magistralni putevi od Doboja prema Modriči su prohodni.

Proudly powered by WordPress