Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Žrijeb za SP 2018: BiH može u grupu sa Hrvatskom, Srbijom, Slovenijom…

Zmajevi su izgubili status nositelja, koji su imali prilikom žrijeba za Evropsko prvenstvo u Francuskoj (kvalifikacije u toku), ali će biti u drugom razredu evropskog fudbala.

Žrijeb će biti održan 25. jula, a FIFA će nositelje i ostale šešire, odrediti na osnovu rang-liste koja će zvanično biti objavljena 9. jula.

Ipak, prema prognozama, BiH će narednog mjeseca napredovati za četiri do šest pozicija i ući će među 30 najboljih selekcija svijeta, te će biti u drugom šeširu zajedno sa Hrvatskom ili Italijom, Austrijom, Slovačkom, Švicarskom, Češkom Republikom, Francuskom, Islandom i Danskom.

Poznati su skoro svi sastavi šešira, a nepoznanica je prvi, u kojem se ne zna da li će biti Italija ili Hrvatska. To će zavisiti od prijateljske utakmice koju će sutra igrati Italija i Portugal. Ukoliko Azzurri savladaju Ronalda i društvo bit će u prvom šeširu, dok će u slučaju remija ili trijumfa Portugala u prvi šešir uskočiti Hrvatska. Tako je moguće da žrijeb spoji reprezentacije iz bivše Jugoslavije, odnosno da se za Mundijal u Rusiji međusobno bore BiH, Hrvatska, Srbija, Slovenija ili Crna Gora i Makedonija…

Osim domaćina Rusije, plasman na Svjetsko prvenstvo izborit će još 13 evropskih reprezentacija, i to devet pobjednika grupa, odnosno četiri pobjednika baraža (osam najbolje plasiranih drugoplasiranih timova igrat će baraž).

Sastavi jakosnih grupa

Šešir 1: Njemačka, Belgija, Holandija, Rumunija, Engleska, Vels, Portugal, Španija, Hrvatska ili Italija;
Šešir 2: Hrvatska ili Italija, Austrija, Slovačka, Švicarska, Češka Republika, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina;
Šešir 3: Ukrajina, Škotska, Mađarska, Švedska, Poljska, Albanija, Sjeverna Irska, Srbija, Grčka;
Šešir 4: Turska, Slovenija, Izrael, Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora, Estonija.
Šešir 5: Kipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija, Moldavija ili Kazahstan.
Šešir 6: Moldavija ili Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora.

Proudly powered by WordPress