Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ulaganje za sport, šta je to?

Kad već nisam uspio na konkursu za direktora dvorane u  mom gradu,  te u neravnopravnoj bici zbog cijene plaćanja korištenja sportskih sala,  Rukometni klub mi „oduze“ 100 igrača-dječaka;  a u Sportskom savezu neće da pošalju sekretara u penziju, iako ima 68 godina,  pa da se javim na konkurs za to buduće mjesto; u decembru mjesecu put me odvede u Vogošću, te tamo se „zaposlih“ do maja.

Moj posao tamo nije ni važan za ovaj tekst, nego koliko za  tri mjeseca  vidjeh kako je tamo sport uređen i transparentan…  Kako je  sportska dvorana (po želji podijeljena na više manjih sala)  cijeli dan „okupirana“ omladinom, rekreacijom…,  kuglana savremena, fitnes klubovi , teretane…, nogometno igralište , dva manja zatvorena bazena i more čuda;  a sve samo 18 km od mog grada…

Baš ovih dana, novinar Alen Jazić mi posla tekst koji je objavio u Emisiji „Drugo poluvrijeme“  O  CRNILU I PROPASTI VISOČKOG SPORTA  (uz pokoji bljesak)… Šteta  što  nije  objavljen i u pisanoj formi!

Kako ne bi propao kada se u njega  ne ulaže, ili bolje rečeno kad se malo  ulaže?!

Zna li bilo koje  sportsko  udruženje koliki mu je „razrezan“ procenat iz općinskih budžetskih sredstava  namijenjenih za sport?  NE ZNA!

Zašto su ta sredstva najmanja u BiH baš u mom gradu ? Zna  li neko odgovor zašto nam je  sportska infrastruktura najzaostalija u državi? ZNA, ALI NEĆE DA KAŽE.

Kad sve ovo neko objasni, to će biti odgovor za propast visočkog sporta i Tebi  Jaziću i meni i onom koji ovo čita (ako ga zanima)…

…Jučer, družim se sa direktorom Kulturno sportskog centra u Vogošći i on mi reče da svi klubovi (tamo)  imaju besplatne termine u vrijednosti  200.000,00 KM  (ne mogu da vjerujem -Općina plaća !!!)

I svi ostali korisnici drugih, vanjskih terena imaju sve besplatno (opet ne mogu da vjerujem!!!)…

…Baš u tom momentu portir u dvorani  dijeli predstavnicima klubova Odluku o raspodjeli  finansijskih sredstava iz budžeta za 2011. (opet ne mogu da vjerujem, a ako  vi, čitaoci, ne vjerujete, pogledajte, u prilogu je !!!).

Prvo, što je transparentno; drugo, što se  na 22 udruženja dijeli  dodatnih 224.000,00 KM. !!!

ZNAČI, UKUPNO 424.000,00 KM jedna mala Vogošća, sa budžetom manjim od visočkog,  daje godišnje za DJELATNOST sport svih klubova?!   (PONAVLJAM: DJELATNOST).

I  tu se priča ne dovršava: održavanje i izgradnja  sportske infrastrukture je na račun Općine !!!

Koliki je naš budžet  za sport ??  Četiri puta manji , netransparentan i nepredvidljiv  !!!

Zašto mi nemamo ovakvih odluka na papiru?!

E, moj Jaziću, džaba Ti pričaš…

A krivci?

Zlonamjerni amateri u svom carstvu političkih podobnosti i porodičnih veza vješto izbjegavaju svaki odgovor.

Informacija, talenat, volja za radom , znanje i ostali nečiji epiteti , te riječ takvih je  opasnost  i višak.

Ti i takvi  svojom  eventualnom gestom  i borbom pokazuju  veličinu  propasti, pa radilo se i o lokalnom sportu…

(…vidjevši ovaj tekst, prijatelj mi reče:  „Neće ti ni zaprimiti zahtjev na Konkursu za  sekretara Sportskog saveza općine Visoko „ – ako ga ikad’ bude bilo..)

Proudly powered by WordPress