Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zavidovićima zatvorena ambulanta za logopedski tretman djece

Prema Konvenciji o pravima djetata koju je potpisala i naša zemlja,  djeca i mladi imaju pravo na najveću moguću mjeru zaštite zdravlja, a država potpisnica je dužna da im obezbjedi pristup institucijama za liječenje i zdravstvenu rehabilitaciju.

Nažalost često svjedočimo svakodnevnom kršenju dječijih prava. Primjer Zavidovići. Nakon što je, na incijativu UNICEF-a, opremljena i otvorena ambulanta za logopedski tretman djece, brzo je i zatvorena,  kada su državne institucije trebale  preuzeti finasiranje rada ambulante.

Zbog nemogućnosti korištenja redovnog tretmana kod logopeda u Zavidovićima najviše ispaštaju djeca s teškoćama u razvoju. Lejla je majka dječaka s cerebralnom paralizom.

„Bilo je pomaka, on je krenuo, šest mjeseci je išao i sad smo stali na pola puta, znači nismo završili. Dječak koji ima cerebralnu paralizu, koji treba da ide kod logopeda i defektologa,  kad krene kod logopeda on mora da završi. Ne može da stane na pola puta“, ističe Lejla Aljić,  majka dječaka sa cerebralnom paralizom

Iako su rezultati bili bolji od očekivanih, ambulanta s uslugama logopeda pri Domu zdravlja Zavidovići je zatvorena. Prema dogovoru, UNICEF je opremio prostoriju, a Dom zdravlja pružio je prostornu i logističku podršku. Također, dogovoreno je da će usluge logopeda prvih šest mjeseci plaćati UNICEF, a kasnije općina Zavidovići, što u općini  demantuju.

„Ja sam bio kategoričan i kazao da općina Zavidovići ne može preuzeti u svoju obavezu finasiranje logopeda kao djelatnost zdravstva ili djelatnost obrazovanja i da to treba potražiti od onih izvora koji finasiraju ove djelatnosti“, rekao je Suad Omerašević, načelnik općine Zavidovići.

Koliki je značaj logopedskog tretmana za dijete i rane intervencije govore i podaci da je na dan zatvaranja ambulante na tretmanu bilo 65 djece, 28 ih je završilo s tretmanom, a desetero je bilo na čekanju.

“Ono što mogu da kažem je da ni jedna primjedba nije došla od strane korisnika usluga, roditelja i djece, kao ni prvih saradnika, pedijatara koji rade s njima i  koji su surađivali usko sa logopedom”, rekao je Halid Muhić, direktor Doma zdravlja Zavidovići.

Značajna korist bila je i za roditelje  koji su preventivno u posljednjih šest mjeseci uspjeli prepoznati i spriječiti razvoj govorno jezičkog poremećaja. Lejla kao i drugi roditelji nije u mogućnosti dijete voditi na tretmane u Zenicu ili Maglaj. Rješenje traže pri različitim Udruženjima, koji su od velike koristi, ali rade od projekta do projekta. Dok se sistemski ne rješi problem ispaštat će najranjiviji čija se zagarantovana prava redovno krše.

Proudly powered by WordPress