Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Udruženje “Damar omladine”: Umjetnost kroz inkluziju

Najnoviji projekat koji će se implementirati na području općine Visoko jeste projekat pod nazivom “Umjetnost kroz inkluziju”.

Kako je Udruženje „Damar omladine“ oduvijek radilo na promociji kulture i umjetnosti ali i na njenom kreiranju odlučili smo se napisati projekat čijom bismo realizacijom našim građanima poklonili 6 mjeseci intenzivnih kulturnih dešavanja. Želimo da ta kultruna dešavanja dobiju jednu drugu bogatiju notu pa smo u projekat uključili one koji su marginalizovani, ali ne bi smjeli biti, osobe sa poteškoćama.

Poučeni dosadašnjim iskustvima i inkluzivnim djelovanjem na terenu željeli smo građanima Visokog ponuditi i umjetnost onih koji je ne mogu predstaviti široj publici i obogatiti našu kulturnu scenu.

Aktivnosti koje su predviđene projektom su prilagođene svim uzrastima i na realizaciji istih biće uključeni i muškarci i žene. Želimo poboljšati status mladih kroz njihovo djelovanje kroz umjetnost ali i njihovo oplemenjavanje kako bi postali bolji ljudi. Umjetnost je najbolji način da „odgojimo“ dobre, kreativne i društvu korisne ljude kojima ćemo sutra ostaviti na čuvanje i održavanje našu loklanu zajednicu, ali i državu u cjelini. Njihov dobar duhovni odgoj je i naša obaveza.

Raznolikost događaja koji će biti realizovani obezbjeđuje kreativnost i aktivno uključivanje mladih ljudi, ali i drugih građana naše općine.

„Umjetnost kroz inkluziju“ je projekat koji je podržan u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona

Proudly powered by WordPress