Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Aidine kuhinje – Tikvice na meniju

“Pobožni ljudi za soframa sjede,
Molitve usne šapću im ti´o
Radosnim okom u satove glede-
Bljedilo sveto post im lice svio;
Al´ oni veselo za soframa sjede.” – Musa Ćazim Ćatić, Ramazanske večeri

Danas volimo tikvice. Jer tikvica je lagano i hranjivo povrće koje svakako treba da ima mjesto za našom trpezom. Ali također jela spremljena od tikvica u ovim danima ramazana će postaćima ponuditi sve što je potrebno u finoj ravnoteži bjelančevina, ugljikohidrata, masnoća, a neće opteretiti probavu. Tikvice su lagane za pripremu, spremaju se na bezbroj kombinacija i teško da možemo pogriješiti u njihovoj pripremi. Zato vam ja danas donosim dva načina priprema tikivca.

Razljevuša (uljevak) sa tikvom

 

unnamed (1)

Sastojci:

  1. 3 jajeta
  2. 100 ml kiselog mlijeka
  3. 100 ml ulja
  4. 200 g kravljeg sira
  5. 300 g tikve
  6. 130 g kukuruznog brašna
  7. 70 g bijelog brašna
  8. 30 g putera
  9. 1 kašika praška za pecivo
  10. So i grančica peršuna

Priprema:

Umutite pjenasto jaja, zatim dodajte slatko i kiselo mlijeko, ulje, sir i posolite. Lagano promiješajte, pa umiješajte kukuruzno brašno, bijelo i prašak za pecivo. Tikvicu koju ste ogulili i isjeckali na kockice dodajte i ponovo ravnomjerno promiješajte da ne bude grudvica od brašna. U tepsiju stavite puter , pa u peć da se zagrije i istopi. Zatim smjesu prespite u tepsiju, pospite usitnjenim peršunom i vratite da se peče. Pecite na 200°C oko 40 minuta da porumeni.

Punjene tikvice

Sastojci:

  1. 5 tikvica
  2. 300 g mljevenog mesa
  3. 1 luk
  4. 100 g riže
  5. Vegeta, biber, so
  6. 500 ml pasiranog paradajza
  7. 2-3 kašike brašna
  8. Ulje, puter

Priprema:

Tikvice dobro operite, odrežite im krajeve, prerežite na pola i očistite ih od sjemenki. Izmiješajte sjeckani luk, rižu, mljeveno meso. Prodinstajte malo na ulju oko 2-3 minute. Začinite i ohladite smjesu pa napunite tikvice. U posudu za kuhanje napravite klasičnu zapršku od brašna i putera. Kad porumeni dodajte pasirani paradajz i vode koliko je potrebno da prekrije sadržaj posude malo više od pola. Pustite da prokuha i posložite punjene tikvice. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok povrće i meso potpuno ne omekšaju. Služite uz jogurt (kao na istoku) ili uz neku sezonsku salatu.

Proudly powered by WordPress