Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Slučaj Vasiljević”, konfiskacija ili nacionalizacija, falsifikovanje dokumenata ili provedba zakona?

Priča o, sada već, slučaju “Vasiljević” prvi puta u medije je izašla u mandatu načelnika Muniba Alibegovića. Naime tada smo objavili zvanični dokument Općine Visoko iz Službe za Društvene djelatnosti i sa potpisom tadašnjeg pomoćnika načelnika Fehima Memića o tome ko sve u Visokom ne izvršava obaveze zakupa poslovnih prostora koji su u vlasništvu Općine Visoko.

Nakon što smo objavili kompletan spisak dužnika, javili su nam se članovi porodice Vasiljević sa predočenom ogromnom dokumentacijom i sudskim presudama, te podnesenim krivičnim prijavama i pitanjem zbog čega i zašto bi plaćali kirije za poslovne prostore koji su formalno i pravno njihovo vlasništvo.

Prije dva dana objavili smo kompletan sadržaj email poruke koju je porodica Vasiljević poslala na adrese visočkih medija o tome kako aktuelna vlast danas (06.07.2015.godine) ima namjeru sudskim putem da ih iseli iz prostora koji su prema njihovim tvrdnjama njihovo vlasništvo.

Danas je sudska policija i uradila ono o čemu su Vasiljevići prethodno obavijestili javnost, a što je izazvalo različite komentare kako na našem portalu tako i na FB Pageu Visoko.co.ba. Poražavajući je oblik raznoraznih uvreda iznešen kako na portalu, tako i na FB Page-u, a koji nemaju nikakve veze sa suštinom problema koji se svodi na to da li je imovina Vasiljevića u bivšem sistemu konfiskovana ili nacionalizovana, odnosno da li je neko falsifikovao dokumente koji su doveli do “slučaja Vasiljević”.

Vjerska i nacionalna mržnja kao i svaki drugi oblik vrijeđanja u komentarima ispod tekstova na ovu temu samo je još jedan pokazatelj koliko smo kao Visoko pali nisko i kako smo pogubili svaki oblik tolerancije. Sličan problem kao Vasiljevići imaju i Rajkići na Sebilju, Karavdići kod Kožarskog mosta, Čabaravdići u Prijekom … Samo je pitanja vremena kada će i ti slučajevi izaći u javnost, odnosno kada će nasljednici oduzete imovine izgubiti strpljenje i vjeru u pravosudni sistem, a što opet nema nikakve veze s tim da li je neko Bošnjak, Srbin ili Hrvat, odnosno musliman, pravoslavac ili katolik.

Sudska policija je danas ušla u sporne prostorije, promijenila bravu, a poneki znatiželjni prolaznik je zastao i nezainteresovano pogledao. Bili smo na licu mjestu, nije nam bilo dozvoljeno da fotografišemo momenat ulaska u prostorije, a niko od prisutnih nije bio zainteresovan za davanje bilo kakvih izjava.

 

Proudly powered by WordPress