Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Penzioneri vrše pritisak da protesti budu u augustu

Zbog katastrofalnog odnosa vlasti i teške situacije u kojoj se nalaze, brojni penzioneri vrše pritisak na nas da proteste organiziramo već u augustu, izjavio je za „Dnevni avaz“ predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa nakon jučerašnjeg sastanka Protestnog štaba, koji je održan u Sarajevu.

Međutim, kako je Rapa pojasnio, na takav potez se nisu željeli odlučiti, ponajprije zbog velikih vrućina, ali i zbog činjenice da su već definirali to da će proteste organizirati u septembru.

– Dogovorili smo da ćemo dati rok Vladi FBiH da do 18. avgusta, kada smo zakazali sjednicu Izvršnog odbora Saveza, prihvati našu listu zahtjeva, a to su sanacija Fonda PIO/MIO, povećanje penzija za pet posto od 1. januara 2016., usvajanje Zakona o PIO te izmjena Zakona o porezima, da bi naša udruženja koja se finansiraju isključivo od članarine bila oslobođenja tih nameta. To su minimalni zahtjevi i ako nam Vlada ne da garancije za njihovo ispunjenje, svih u paketu, onda su protesti neminovni – iznio je Rapa.

On se osvrnuo i na izjave direktora Zavoda PIO/MIO Zijada Krnjića, koji je kazao da je uvjeren da će sve penzije, čija isplata počinje danas, biti izmirene do Bajrama.

Isplata penzija od danas

Isplata junskih penzija počinje danas, a kako je kazao direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić, dinamika prihoda je solidna te se očekuje da će u narednih desetak dana svi penzioneri dobiti primanja.Iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Najniža penzija je 326,17 KM, zajamčena 434,90, te najviša 2.174,48 KM.

Proudly powered by WordPress