Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odgovor Visoko.co.ba Upravi JKP “Visoko”: Radite svoj posao i bit će sve kako treba

Masovna pojava ilegalnog odlaganja otpada u gradskom području od strane onih koji koriste, a ne plaćaju usluge JKP “Visoko” na način da ne žive u Visokom, ali zato svoj otpad odlažu u Visokom izazvala je reakciju građana koji plaćaju svoje komunalne usluge. Tim povodom objavljena su i dva teksta na našem portalu, jedan kao reakcija čitatelja, a drugi kao autorski tekst našeg novinara koji je zabilježio ovaj moderni fenomen kojem se vlast i pomenuto javno preduzeće u ovom trenutku ne znaju suprostaviti.

Radilo se o slučajevima zabilježenim u Donjim Rosuljama i Naselju Luke. Nije izostala ni reakcija iz JKP “Visoko”. I tu ništa ne bi bilo sporno izuzev elementarne nepismenosti onoga ko nam je poslao reakciju i posljednjeg pasusa u kojem autor reakcije uzima sebi za pravo da komentariše način našeg rada te nam dijeli i lekcije iz oblasti za koju je kompetentan koliko i za rješavanje problema sa ilegalnim odlagačima otpada. Pa tako nam iz marketing službe JKP “Visoko” kažu:

…Žalosno je da pomenuti portal nije svojim natpisima “pozdravio“, te pratio rad i zalaganje Uprave preduzeća i radnika u proteklih 30 dana. Podjeljeno je 207 kontejnera i cca 800 komada pvc kanti za smeće, koji su ležali na lageru nekoliko godina i koji nisu služili svojoj namjeni.

To dovoljno govori o objektivnosti i namjerama dotičnog portala, koji zastupa javnu riječ samo u svom interesu, a ne u interesu svih građana što baš i nisu civilizacijske tekovine moderne komunikacije.

Samim tim bio bi red i da odgovorimo na ove slobodne projekcije na budžet nakačenih lokalnih dušebrižnika.

Prije svega namjere i objektivnost “dotičnog” portala koji zastupa javnu riječ treba da prepoznaju i o njima govore slobodni građani Visokog i šire, a ne oni platama vezani za budžet Općine Visoko i vlast kao takvu. Jer isti ti dušebrižnici u najvećoj mjeri su zapošljavani po političkoj podobnosti, a nikako po stručnoj sposobnosti. Javili ste nam se sa službenog marketing maila javnog preduzeća. U inboxu istog možete primjetiti da kao javno preduzeće nemate nikakav ugovor sa Visoko.co.ba. Kao nezavisni medij svoje marketinške usluge naplaćujemo, a Vama smo redovno mjesecima unazad sva saopćenja objavljivali potpuno besplatno u interesu građana Visokog, dok ste Vi u isto to vrijeme bez prethodnog tendera izradili novi website, i imate svoj baner na drugim visočkim medijima koji redovno od Općine (Vašeg osnivača) također ostvaruju materijalnu dobit iz džepova poreznih obveznika građana Visokog. Jedini medij u Visokom koji ne ostvaruju nikakvu materijalnu dobit iz javnog proračuna je Visoko.co.ba. Čak i vi zarađujete iz javnog proračuna i to je suštinska razlika između nas u smislu “civilizacije tekovina moderne komunikacije”.

Međutim, nećemo puno o novinarstvu i objektivnosti, jer o tome ne znate ništa. Idemo na Vaš teren gdje bi trebali biti stručni, a ne podobni pa Vas u smislu objektivnosti i transparentnosti pitamo slijedeće:

– Zašto ste dolaskom nove Uprave preduzeća na javni proračun nedavno nakačili još nekolicinu radnika? Koja je objektivnost uticala na njihovo zapošljavanje i da li među uposlenim ima zaslužnih članova vladajuće političke stranke, odnosno nekog ko je u bližem srodstvu sa članovima Uprave preduzeća?

– Da li još uvijek trošite ušteđevinu bivše Uprave preduzeća ili ste pronašli neku novu vrijednost i način finansiranja?

– Imate li neki ozbiljan plan za odvoz smeća?

– Šta se dešava sa voznim parkom preduzeća, da li je desetkovan nestručnim korištenjem?

– Po kojem planu i strategiji dijelite kontejnere i kante za smeće i na koji način ste do istih došli?

– Imate li plan za zimsko održavanje puteva?

– Po kojem planu uređujete općinsku zgradu gdje se vrši uplata računa za komunalne usluge?

– Zašto ste odustali od kupovine zgrade KTK Visoko koja je već bila dogovorena i u kojoj bi građani ubuduće plaćali račune za komunalne usluge?

– Da li ste u svrhu ušteda preduzeća izmjestili kancelariju generalnog direktora iz kruga preduzeća u zakupljeni prostor u Naselju Luke, ili možda zato što vam smrdi smeće iz pretovarne stanice u krugu preduzeća?

– Šta je sa Vrutkom i istraživanjima nekakvih stručnjaka iz Republike Srpske? Ima li, ili nema tamo rezervi vode?

– Slijede li nam redukcije vode ukoliko uskoro ne padne kiša?

….

I mogli bi ovako još u nedogled, ali nećemo. Radite svoj posao i ne miješajte se tamo gdje vam nije mjesto i o čemu pojma nemate. Učinite nam svoju uslugu boljom i jeftinijom, zbog toga smo vas i osnovali. Spriječite da se smeće iz rubnih dijelova ilegalno odlaže u gradskom području jer nije pošteno da neko plaća Vaše usluge, a drugi ih koriste besplatno. Omogućite ljudima u Gračanici i Porječanima da konačno u 21.vijeku kao sav normalan svijet imaju uredno vodosnabdijevanje. Ne izmišljajte radna mjesta politički podobnim koji Vas ovako nepotrebno dovedu u neugodnu situaciju na portalu koji će pratiti i “pozdraviti” sve dobro što uradite u interesu Visokog, suprotno bezveznim saopštenjima za javnost koja plasirate i plaćate samo određenim medijima po vlastitom nahođenju, a novcem iz javnog proračuna.

U nadi da smo se razumjeli, s poštovanjem

Redakcija Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress