Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novalić ministrima iznosi zahtjeve rudara u FBiH

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmotriti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o eksproprijaciji kojim je predviđeno da se omogući i izvlaštenje za potrebe rudnika, prenosi novinska agencija Patria.

U predloženoj izmjeni predviđena je mogućnost plaćanja naknade za bespravno izgrađene objekte, ali samo samo za one koji predstavljaju jedinu stambenu jedinicu graditelja i članova uže obitelji. Na sjednici će biti razmotrena radna verzija Zakona o poticaju zapošljavanja kojim se uređuju uvjeti za ostvarivanje prava na podsticaj poslodavaca pri zapošljavanju nezaposlenih osoba bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale, odnosno dugotrajno nezaposlenih osoba.

Federalna vlada će razmotriti i Odluku o raspisivanja javnog konkursa za izbor i nominiranje za imenovanje članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine vrši Vlada FBiH.  Vlada bi trebala utvrditi i kriterije za njihov izbor i nominiranje.

Federalni premijer Fadil Novalić danas će informirati članove Vlade o pregovorima sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika u Federaciji BiH  s čijim je predstavnicima,  od imenovanja ovog saziva Vlade FBiH do sada,  održano pet sastanaka.

Federalna vlada danas će se izjašnjavati i o zaključku kojim se zadužuju sva federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe da odmah obustave sve procedure za prijem namještenika, do 1. septembra 2015. godine.

Proudly powered by WordPress