Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDP Kakanj daje punu podršku kaknjskim rudarima koji su ustali protiv novog Zakona o radu

Na sjednici Predsjedništva Općinske organizacije SDP BiH Kakanj donesen je zaključak kojim SDP Kakanj izražava svoju bezrezervnu podršku kakanjskim i svim drugim rudarima, koji će na najavljenim protestima iskazati svoje protivljenje usvajanju novog Zakona o radu kao i izmjeni kolektivnog ugovora.

SDP Kakanj podržava zahtjeve sindikata u formiranju „Fonda“ kojim bi se finansirala dalja ulaganja i modernizacija rada u svim rudnicima, te podsjećamo javnost da je upravo Vlada FBiH koju je predvodio sadašnji predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić bila ta koja je i zagovarala ideju formiranja jednog ovakvog fonda, a nakon što Elektroprivreda završi sa svojim investicionim ciklusom.

Nakon što je prethodna, SDP-ova, vlast uložila destine miliona konvertibilnih maraka u modernizaciju i dokapitalizaciju rudnika u FBiH i nakon što su rudari stekli svoj zasluženi tretman u pogledu naknada, nova vladajuća struktura odlučila se da još jednom napravi civilizacijski i historijski iskorak unazad i da u ime interesa kapitala donese novi zakon o radu kojim bi prava radnika bila svedena na minimum. SDP nikada neće podržati nijedan zakon kojim se ugrožavaju i umanjuju prava radnika.

Na sjednici Predsjedništva također je odlučeno da vijećnici Općinske organizacije SDP BiH Kakanj pokrenu inicijativu za održavanje posebne tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o saobraćajnom režimu kroz MZ Doboj. SDP Kakanj će poslati i inicijativu Kantonalnoj direkciji cesta ZDK za ponovnu uspostavu zabrane saobraćanja za teška motorna vozila, onako kako je to bilo i u prethodnom periodu, kao i za postavljanje usporivača brzine kroz ovu mjesnu zajednicu.

Predsjedništvo SDP Kakanj osuđuje nenajavljeno i bez ikakve rasprave uklanjanje saobraćajnih znakova u ovoj mjesnoj zajednici, a koji se odnose na zabranu saobraćaja teških motornih vozila.

Predsjedništvo SDP Kakanj iskazuje volju i poziva sve zainteresovane u članstvo SDP Kakanj, gdje će se aktivno angažovati u razvoju i jačanju socijaldemokratskih odnosa i izvršavanju zadataka SDP BiH.

Također, SDP Kakanj će uzeti aktivno učešće u obilježavanju 27.jula – Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

PRESS SDP BIH KAKANJ

Posted in ZDK
Proudly powered by WordPress