Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kancerogena hrana koju svakodnevno jedemo

Zbog ubrzanog načina života, ali i situacije u kojoj većina svjetske populacije i ne može baš uvijek birati najkvalitetniju hranu, sve veći broj osoba oboljeva od raka. U određenom broju slučaja osobe smatraju da jedu kvalitetnu hranu, ali se na kraju ispostavi da ona sadrži kancerogene materije.

Donosimo vam namirnice za koje se vjeruje da sadrže kancerogene materije.

1. Prerađeno bijelo brašno

Nakon prerade bijelo brašno ne samo da gubi hranljive materije već je takođe izbijeljeno hemikalijom gasa hlora. Organizacija za zaštitu životne sredine je ovaj gas okarakterisala kao opasan, iritirajući i potencijalno smrtonosan.

2. Kokice iz mikrotalasne

Svi vole ukusnu kesu kokica, a ona iz mikrotalasne je veoma praktična. Nažalost, kese kokica za mikrotalasnu su obložene perfluorooktainskom kiselinom, hemikalijom koja se takođe nalazi i u teflonu.

Istraživanja su pokazala da se ova hemikalija može povezati i sa neplodnošću žena i povećanim rizikom pojave raka bubrega, bešike, jetre, pankreasa.

3. Vještački zaslađivači

Ukoliko se trudite da izbjegnete šećer, ako ste na dijeti ili imate dijabetes, vjerovatno koristite vještačke zaslađivače. Međutim, mnoga istraživanja su pokazala da se ljudi uglavnom ugoje kada ih koriste i teže kontrolišu šećer u krvi. Dodatne studije su ukazale na to da neki od zaslađivača u sebi sadrže toksin koji se zove DKP, a koji može da bude uzrok tumora na mozgu.

4. Mesne prerađevine

Većina mesnih prerađevina poput hot-dogova, slanine i kobasica sadrži prekomjernu dozu soli i hemikalija. Neka istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu mesne prerađevine imaju 43 odsto veće šanse za preranu smrti.

5. Čips

Dosta ljudi ga jede kao užinu, ali negativni efekti daleko nadmašuju kratkoročno zadovoljstvo. Bogat mastima i kalorijama, čips može biti odgovoran za razne bolesti srca.

6. Crveno meso

Male količine crvenog mesa u ishrani mogu biti veoma dobre po vaše zdravlje, međutim ukoliko se svakodnevno konzumira, može da poveća rizik nastanka raka.

Proudly powered by WordPress