Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz ovih razloga bismo trebali jesti češće bananu

Možda će vam zazvučati čudno, ali postoje određeni problemi koje banane rješavaju bolje od tableta. Banane su bogate vlaknima i nude tri prirodna šećera–glukozu, saharozu i fruktozu–dakle ogroman energetski poticaj.

Nedavne studije pokazale su da banane povećavaju i snagu te dobro utječu na mjesečnicu, dobre u borbi protiv depresije, liječe mamurluk, ublažavaju jutarnje mučnine …

Ovo je nekoliko koristi koje imamo od banana, a koje nas većina nije znala:

Energija – Banana će vam pružiti dodatnu energiju odmah nakon što je pojedete i to je razlog zašto ih jedu sportisti.

Depresija– Banane mogu pomoći u prevladavanju depresije zbog visoke razine triptofana, koji se pretvara u serotonin, neurotransmiter sreće. Također, one poboljšavaju raspoloženje i smanjuju simptome PMS-a jer reguliraju razinu šećera u krvi te potiču proizvodnju tvari koje smanjuje stress.

Krvni pritisak – Bogate su kalijem, a sadrže malo soli. Stoga su ih američki liječnici iz FDA uvrstili među namirnice koje smanjuju krvni tlak i štite od srčanog i moždanog udara.

Pamćenje – Jedna banana dnevno dobro će utjecati i na pamćenje.

Željezo – Sadrži dosta željeza, koje povećava nivo hemoglobina u krvi ten a taj način smanjuju anemiju.

Kalcij – Gubitak kalcija putem mokrenja, potrebnog za izgradnju jakih kostiju, može se nadoknaditi ako jedete banane.

Nivo glukoze u krvi – Posjeduje vitamine koji održavaju nivo glukoze u krvi, a posebno kod trudnica. Također, smanjuje jutarnju mučninu.

Želučana kiselina – S obzirom na visoku hranjivu vrijednost, može kontrolirati kiselinu u želucu. Banana stvara i poseban sloj u želucu koji smanjuje šansu da dobijete čir.

Odlična je za probavu –  Bogate su pektinom pa pomažu probavu. Potiče se izbacivanje toksina i teških metala iz tijela.  Banane djeluju kao probiotik, stimulirajući rast korisnih bakterija u crijevima. Također proizvode probavne enzime koji pomažu u apsorbiranje hranjivih tvari.

Muči vas zatvor? Bogatstvo vlakana u banani može pomoći u normalizaciji motiliteta crijeva.  Dok s druge strane one djeluju umirujuće na probavni trakt i pomažu vratiti izgubljene elektrolite nakon proljeva.

Proudly powered by WordPress