Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Načelnik bi da FK “Zanatlija” gradi, a Općina krčmi!

Kada želite da se nešto uradi i napravi, onda to jednostavno uradite i napravite. Kada ne želite da se nešto uradi i napravi, onda imate više mogućnosti kako da to osujetite. Možete jednostavno reći da se to neće ili ne treba uraditi, a možete reći i da treba da se uradi i napravi, ali ne činite ništa da se to uradi i napravi. To je nekako u najkraćim crtama ono što se dešava oko postavljanja umjetne trave na stadion Luke ili, bolje rečeno, jedan njegov dio. Početak priče znate, FK “Zanatlija“ je izrazio želju da na pomoćni teren stadiona Luke postavi umjetnu travu i tako taj objekat učini funkcionalnim. Nakon što nije bilo dogovora sa Općinom i NK “Bosna“, Zanatlije su izrazile želju da to isto učine sa tzv. odbojkaškim terenom i tim povodom su kupili umjetnu travu u količinama dovoljnim da se pomenuti teren uredi. Iz Općine su i to odbili, a onda pomalo neočekivano ponudili da se umjetna trava ipak postavi na pomoćni teren, što je i bila prvobitna ideja. Tako je općinski načelnik gospodin Munib Alibegović Zanatlijama poslao i pismenu potvrdu istog, ali sa vrlo zanimljivim obrazloženjem kako bi se taj teren koristio. Otprilike ovako:

– FK “Zanatlija“ se daje saglasnost za postavljanje umjetne trave, ali Općina Visoko zadržava pravo vlasništva, raspolaganja i upravljanja tim terenom, a NK“Bosna“ zadržava pravo korištenja i održavanja  tog terena. FK “Zanatlija“ bi teren koristio kao i do sada, dok bi drugi klubovi i dalje igrali prvenstvene utakmice. Nalaže se svim klubovima da sa NK “Bosnom“ usaglase termine korištenja tog terena. U cilju realizacije navedenog projekta traži se od FK “Zanatlija“  da dostavi elaborat potrebnih radova sa predračunom ulaganja, a nosilac aktivnosti je nadležna općinska služba i FK “Zanatlija“. Općina Visoko će u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima podržati navedeni projekat.

Dakle, ukratko rečeno, vi Zanatlije postavite umjetnu travu svojim sredstvima, mi Općina ćemo pomoći koliko možemo, ali zadržavamo pravo vlasništva i raspolaganja, dok Bosna zadržava pravo korištenja, kako i koliko želi, a vi se „uklopite“. Ili još jednostavnije, napravite taj teren svojim novcem i ništa ne pitajte.

FK “Zanatlija“ je odgovorila na ovo obrazloženje:

– Molimo vas da vi kao Općina napravite elaborat, s obzirom da u svojim službama imate kadrove koji su osposobljeni za takve poslove, jer bi bilo šteta da se plaća elaborat kada je Općina već jedan od nosilaca aktivnosti. Mi smo napravili procjenu koliko bi projekat trebao koštati i to je cifra od cca. 110.000 KM za 5.000 m2. FK “Zanatlija“ je u ovom projektu spremna učestvovati sa 35.000 KM, što je skoro trećina ukupnih ulaganja, međutim prije početka radova i bilo kakvog ulaganja, još jednom Vas molimo da upriličite sastanak sa NK “Bosna“ kako bi se definisali termini korištenja, održavanja i čuvanja  terena. FK “Zanatlija“ se ovim putem zahvaljuje općinskom načelniku na odobrenju za postavljanje umjetne trave na pomoćni teren, ali obzirom da je FK “Zanatlija“ amaterski klub i nije u stanju da sam obezbijedi potrebna sredstva za ovaj projekat, cijenimo da je naše ulaganje od 35.000 KM sasvim dovoljno za pokretanje projekta obnove općinskog stadiona. Ovim putem Vas još jednom molimo da, ako NK “Bosna“ i Općina Visoko nisu spremni uložiti sredstva koja nedostaju kako bi se ovaj projekat završio, razmislite o tome da FK “Zanatlija“ ipak ustupite tzv. odbojkaški teren, za uređenje kojeg je 35.000 KM sasvim dovoljno i koji je u katastrofalnom stanju a mi bi ga samostalno uredili i obnovili i za čije korištenje smo Vam već poslali plan koji je i više nego korektan i pravedan. U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo i pozivamo na sve domaće utakmice FK “Zanatlija“.

Krajnje objektivno i neutralno razmišljajući dođete do zaključka da općinske vlasti na čelu sa načelnikom očito neće i ne žele da se taj teren sa umjetnom travom napravi u bilo kojem obliku, samo još nisu načisto kako da to osujete, lijepim ili ružnim načinom. A možda nas i razuvjere, pa na ovo posljednje saopćenje FK “Zanatlija“ konačno odgovore u interesu svih onih koji žele da naš stadion konačno dobije jedno moderno zdanje i tako postane omiljeno okupljalište mladih ljudi koji vole sport.

Proudly powered by WordPress