Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova koalicija SDA, HDZ i SBB, Komšićeva stranka izlazi sa svih nivoa vlasti?

– BiH, ako želi da opstane, očigledno zahtijeva kompromis svih, uključujući i mene i gospodina Izetbegovića i Čovića, napisao je na svom Twitter profilu predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Sudeći prema ovoj, ali i izjavama nakon subotnjeg sastanka u Mostaru koje su dali Radončić i lider HDZ-a Dragan Čović nova koalicija koju će na federalnom nivou sačinjavati SDA-HDZ- SBB je gotovo pa i dogovorena, te se još očekuje potpis lidera na koalicioni dogovor, koji će kasnije razrađivati stranačke delegacije.

O ulasku SBB-a koji bi zamijenio Demokratsku frontu Željka Komšića danas bi u Sarajevu trebalo da se izjasni Kolegij SDA, ali manje više radi se o poštivanju Poslovnika i Statuta stranke kako bi predsjednik SDA dobio saglasnost stranačkih organa.

Izjavama za medije u posljednje vrijeme lideri ove tri stranke već su pripremali teren, a svaki od njih tražio je varijantu u kojoj bi se lagano „bez gubitaka“ ušlo u stvaranje nove parlamentarne većine, pod izgovorom sve za više ciljeve.

Tako je Radončić poručio da se radi o kompromisu, Čović je rekao da je SBB najpoželjniji koalicioni partner, dok je Izetbegović u jednom od medijskih istupa potcrtao da se „sa svakim spreman pomiriti za dobrobit zemlje, pa i Fahrudinom Radončićem između ostalih“.

Ne treba zaboraviti da je još prije nekoliko mjeseci davanjem podrške da se u SBK-a napravi manjinska vlada SDA-HDZ BiH, Radončić poslao poruku da je voljan biti dijelom vlasti.

SDA, HDZ BiH i SBB u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju 57 poslaničkih ruku, što je čvrsta parlamentarna većina neophodna za funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti.

S obzirom da Stranka za BiH sa kojom je SDA već gotovo pa finalizirala pregovore o ulasku u vlast, ima 3 poslanika, bit će to 60 ruku koje će izglasati i novi saziv Vlade Federacije BiH. BPS Sefera Halilovića, očigledno je, ispada iz kombinacija.

Ulazak SBB-a u vlast značit će najvjerovatnije  i prekompoziciju vlasti i na kantonalnom i na državnom nivou, gdje DF izlazi, a Radončićevi ministri ulaze u igru.

Kada je riječ o koalicionom partneru iz RS, neizvjesno je da li će Savez za promjene ostati, ili će to biti Milorad Dodik koji je nakon razgovora sa Čovićem poručio da je SNSD spreman ući u državnu vlast.

Proudly powered by WordPress