Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova vrsta prelijepog prozirnog puža otkrivena u Lukinoj jami u Hrvatskoj

Znanstvenici su otkrili novu vrstu osebujnog spiljskog puža u jednoj od 20 najdubljih spiljskih sistema na svijetu – u Lukinoj jami – Trojami u Hrvatskoj, na Hajdučkim kukovima u sjevernom Velebitu.

Novootkrivena vrsta pripada rodu kopnenih puževa koji su izgubili vizualnu orijentaciju i smatraju se pravim eutroglobiontima, odnosno isključivo stanovnicima pećina. Studija koja opisuje novu vrstu objavljena je u časopisu Subterranean Biology.

Nova vrsta, Zospeum tholussum, minijaturni je i krhki puž s prekrasno oblikovanom,  gotovo prozirnom kupolastom “kućicom”.  Samo je jedan živi primjerak pronađen za vrijeme ekspedicije po galerijama Lukine jame – Trojame. Životinja je pronađena na zapanjujućoj dubini od 980 metara u neimenovanoj niši punoj stijena i pijeska po kojima  je puž strujao.

lukina jama

Svi poznati predstavnici spiljskih životinja iz roda Zospeum imaju vrlo ograničene  sposobnosti kretanja. Njihovo preferiranje blatnjavih staništa te činjenica da su obično locirani pored pećinskog izvora navodnjavanja (što bliže tekućoj vodi) sugerira da ove životinje nisu potpuno nepokretne. Znanstvena hipoteza jest da se njihova disperzija događa kroz pasivni transport putem vode ili uz pomoć većih sisavaca.

Trojama najdublji je pećinski sistem u Hrvatskoj, specifičan po svom vertikalnom obliku, dugim ponorima i velikim dubinama. S ekološke tačke gledišta, ovaj pećinski sistem naročito je zanimljiv po tome što ima tri mikroklimatska sloja; prvi ledeni dio s temperaturama oko 1 °C  najbliže ulazu, zatim srednji dio s temperaturama do 2 °C i dio pri dnu s temperaturom do 4 °C.
Ovi neobični životni uvjeti čine ovu hrvatsku pećinu znanstvenicima vrlo zanimljivom s gledišta biodiverziteta.

Proudly powered by WordPress