Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Eko forum: Okolinske dozvole moraju biti efikasnije

Civilno društvo u BiH očekuje više veće učešće javnosti,veću transparentnosti i bolji pristup informacijama u postupcima pripreme i donošenja okolinskih dozvola, izjavio je danas Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica na konferenciji pod nazivom „Integrirana prevencija kao sredstvo zaštite okoliša“, priređene na Mašinskom fakultetu.

-Iskustva koja imamo pokazuju, da dosadašnje okolinske dozvole nisu bile efikasne jer nisu instrument za disciplinovanje zagađivača.

Cilj konferencije je da se upoznamo sa iskustvima Češke Republike u oblasti zaštite okoliša, a najbolji sagovornik za to je naš gost Jan Kolar, direktor državne Agencije za zaštitu okoliša u Češkoj, kazao je Lemeš.

-Ne može ekonomija i profit biti iznad ekologije i stoga tražimo najbolji model za balans između ove dvije oblasti. Ulaganja u ekologiju, iako velika, na kraju se pokažu kao investicija, dodao je Lemeš.

Eko forum će insistirati da se u postupku donošenja novog Zakona o zaštiti okoliša F BiH, objavi zbirni izvještaj o provedenim javnim raspravama, kako bi mogao pripremiti amandmane prije usvajanja u parlamentu.

Proudly powered by WordPress