Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDA i HDZ BiH našli novu nadu za stabilnu vlast – SBB

Nakon  sjednice Federalnog doma naroda sve je izvjesniji ulazak SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH. Iako nijedna od tri strane još ne želi govoriti o podjeli pozicija, svi najavljuju intenzivne razgovore u narednih desetak dana. Kako stvari stoje, vrlo je moguće da bi dojučerašnji federalni partner DF mogao ostati bez pozicija i na drugim nivoima vlasti.

Ukupno 57 ruku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije solidna je većina ukoliko se SDA, HDZ BiH i SBB, odluče na zajedničku saradnju. A jučerašnja sjednica Doma naroda, u kojoj je SBB stao na stranu ove dvije stranke, još jedan je pokazatelj sve bližih odnosa. O detaljima saradnje, podjeli pozicija, niko neće da govori.

“Razgovori su vođeni o stabilizaciji države, prilika, smirivanju tenzija, smanjivanju ucjena koje je neko provodio, prvenstveno DF”, kaže Fuad Hadžimehmedović iz SBB-a, delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tako je u javnosti utihnulo dugogodišnje neprijateljstvo između SDA i SBB-a. Pa danas u vrhu SDA pozdravljaju SBB-ovu odluku da podrže rad Vlade Federacije. Ipak, SDA se javno ne odriče ni starog partnera, DF-a. Da li zbog toga što u SDA još postoje čvrsti zagovornici nastavka saradnje s ovom strankom?

“Podjele nema. Na zadnjoj sjednici Kolegija stranke razgovarali smo o svemu i prednost davali DF-u. DF nikada nismo ni odbacili kao partnera, jer je on sam na određenim pitanjima istupio iz Vlade. DF-u su uvijek vrata bila otvorena, međutim, odgovora nije bilo s druge strane”, navodi potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Ipak, postaje sve više jasno da svi putevi vode SBB u vlast, a od DF-a se izgleda očekuje da od te iste vlasti sama odustane. Što, po svim prilikama, oni neće uraditi. Ako su viška, neka novi koalicioni partneri pokrenu procedure za njihove smjene. Ne smatraju da su prepreka bilo kome ili bilo čemu.

“Milan Dunović neće praviti problem pri formiranju nove parlamentarne većine i to smo jasno rekli. Jedino neće podržati ako u novom prijedlogu bude neko iz SNSD-a”, ističe Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U HDZ-u uvijek transparentni. Logične bi bile rekonstrukcije na svim nivoima. U Federaciji i kantonima, DF-ove pozicije SBB-u. A ne kriju ni to da bi u Vijeću ministara umjesto Saveza za promjene radije sarađivali s SNSD-om. “Ako imamo jednu strukturu stranka na vlasti u RS-u i predsjednika entiteta iz jedne stranke, onda je logično da s tom strankom pregovaramo jer oni koji imaju većinu u RS-u imaju tri člana u Domu naroda PSBiH”, pojašnjava Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

A u SDA ne smatraju neminovnim rekonstrukcije u kantonima. U Vijeću ministara ne žele SNSD, ali tek nekoliko mjeseci ranije nisu želje da čuju ni za SBB. Uz to, tvrde, nemaju namjeru odreći se ni partnerstva u Federaciji koje imaju s SBiH-om i A-SDA. Dakle, četiri pozicije u Vladi mogle bi podijeliti tri stranke.

Ako je suditi prema ranijem dogovoru, A-SDA već ima obećan resor trgovine, a SBiH resor energije. Ipak, predsjednik SBiH Amer Jerlagić danas nije bio u prilici davati izjavu i potvrditi da stari dogovor još važi.

Trenutno je tek jasno da je godinu dana nakon izbora nejasno kako će ustvari izgledati novi sastav Vlade Federacije, sutra možda i Vijeća ministara, ali i kantonalnih skupština.

Proudly powered by WordPress