Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Milan Dunović – prepreka da Čović ovlada Federacijom BiH

Mediji pod kontrolom nove koalicije SDA-SBB-HDZ, a posebno oni u vlasništvu ili pod uticajem posljednje dvije stranke već su krenule u prljavi rat u kojem napadaju i optužuju svakoga ko je protiv ovakve koalicije koja neumitno vodi ka Trećem enitetu te uvođenju Milorada Dodika u vlast na državnom nivou* SDA radi povlastica vlasti prepušta državu Čoviću, Dodiku i Fahrudinu Radončiću…

Sasvim je sigurno da će potpredsjednik Federacije BiH, koji je došao iz strane Željka Komšića, Milan Dunović uskoro biti najfotografisanija ličnost u oba bh.entiteta ukoliko se odluči da savezu Čović-Radončić-Dodik ne da svoj potpis da formiraju Vladu Federacije BiH, skupa sa SDA, te na taj način otpočnu proces rušenja BiH kroz prodavanje lažne priče o “euroatlanskim integracijama”.

Željko Komšić se već našao na udaru svojih, dojučerašnjih, političkih prijatelja za šta je smatrao Fahrudina Radončića kojeg je bio spreman uvesti i na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Medij u Radončićevom vlasništvu već danima napada Komšića čime ga pokušava istjerati iz vlasti sa svih nivoa kako bi ulazak SBB-a, a ono sjedanje Radončića u neku od fotelja u Vijeću ministara BiH, bilo pitanje forme a ne političke bitke za koju se Radončić boji da mu tek predstoji jer, ne treba zaboraviti, Radončiću i Čoviću se itekako žuri. Dodiku je, moguće, već i kasno.

Čini se da, pak, Radončić nema sreće da rukovodstvom Federacije BiH ali ni sa ulaskom u vlast. U prošlom mandatu problem da zaposjedne Vladu Federacije BiH pravio mu je Živko Budimir kojem je Radončić organizvao i brzinsko hapšenje ne bi li popustio pred koalicijom SDP-SBB. Ali Budimir je otišao u zatvor ali Radončić nije ušao u vlast.

Sada je došao red na Dunovića. Potpuno nova ličnost na političkom podneblju BiH nema mrlja u svojim džepovima te mu se ne može montirati afera niti ga se hapsiti radi ovoga ili onoga. Slijedom toga, logično je da će pritisak ići na Komšića kao Dunovićevog stranačkog predsjednika.

Ipak, ukoliko Komšić/Dunović popuste i dozvole da Radončić i Čović ozvaniče koaliciju preuzimanjem Vlade Federacije BiH, te ukoliko napuste državnu vlast i time omoguće da Dodik – Čović – Radončić preuzmu državu u svoje ruke, onda više nema prepreka za njihove zajedničke planove od kojih je gotovosvaki rušenje države BiH. Čović je već istakao “kandidaturu” za treći entitet a Dodik priprema rušenje državnih institucija.

Dok SDA šuti i pušta da se država rastače i nestaje pod pritiskom očite antibosanske koalicije, drugi čuvaju državu i upozoravaju na pogunost aktuelne SDA-ove politike koja radi čuvanja nekolicine fotelja i državnih preduzeća, radi nekoliko interesnih lobija koji djeluju unutar ove stranke, vode državu BiH pravo u nestanak.

Proudly powered by WordPress