Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ako se ne dese promjene, izlazimo na ulice

Granski sindikat kože i gume FBiH pokrenuo je brojne sastanke kako bi  se pokušalo naći rješenje nagomilanih problema radnika o ovoj oblasti. Sastanak sa predstavnicima federalne Vlade kao većinskih vlasnika preduzeća KTK Visoko, zakazan je za četvrtak, 19. maj. 2011.g. Tim povodom danas su se radnici KTK Visoko okupili u krugu preduzeća u Prijekom kako bi definisali konkretne zahtjeve koji će biti upućeni Vladi na najavljenom sastanku.

“Novoformirana Vlada  krenula je nešto ažurnije u rješavanje radničkih problema i mi im želimo ukazati na neke propuste iz bivših saziva vlada, kako se ne bi gubilo vrijeme  i radilo na segmentima koji neće popraviti status radnika. Radi se o tome da izgleda mi sami čuvamo imovinu Federacije i krajnje je vrijeme je da se i oni uključe u taj proces. Naša se imovina topi, a radnici ne mogu ništa tu učiniti.” – istakao je Halim Lemeš, predsjednik sindikata KTK i predsjednik povjereništva Sindikata ZDK.

Do prije nekoliko mjeseci dužnost v.d. direktora KTK Visoko obavljao je Asmir Hodžić, aktuelni direktor JKP Gradska groblja Visoko. Jedan dio radnika zadovoljan je pomacima koji su napravljeni dok je on bio na dužnosti, dok jedan dio radnika ne krije svoje nezadovoljstvo. Činjenice govore kako je u tom periodu za 450 radnika KTK uvezan radni staž i radnici su otišli u zasluženu mirovinu. Međutim, u ovom preduzeću koje je nekada zapošljavalo 1200 radnika, danas je većina umorna i razočarana trenutnim statusom. Od nekoliko fabrika koje su u pogonu, većini radnika nisu isplaćene plaće, a uplate doprinosa dugogodišnji su problem – žalili su se radnici na današnjem skupu.

“Ovdje imate ljudi koji nisu dobili ni po jedan fening nekoliko mjeseci. Oni su radili, ne znam ni kako preživljavaju i to da bi ovo opstalo. Sve se lomi na radnicima, dok mi radimo, Vlada spava”- ističe Lemeš.

Trenutno rade fabrike obuće u Visokom i Goruši, djelimično rade fabrike sitne i krupne kože, te fabrika krzna. U najtežoj situaciji su fabrike konfekcije i galanterije.

Na skupu su se mogli čuti različiti komentari koji su isti u jednom, a to je da radnici više neće čekati već će pomoć tražiti pred zgradom Vlade FBiH, ne očekujući ništa novo niti bolje od sastanka zakazanog za 19. maj 2011.g. Predsjednik sindikata Halim Lemeš  naglasio je da su ovo posljednji mirni protesti, te da ukoliko ne budu riješeni njihovi zahtjevi, radnici će izaći na ulice.

Proudly powered by WordPress