Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tragedija u Kaknju: Četiri rudara izgubila život

U jami Begići – Bištrani u RMU Kakanj gdje se sinoć oko jedan sat iza pola noći, u trećoj smjeni dogodila nesreća u kojoj su četiri rudara smrtno stradala, a jedan teže i jedan lakše povrijeđen trenutno se obavlja uviđaj kojeg vodi dežurni kantonalni tužilac ZE-DO kantona Ešref Sikira i Federalna rudarska inspekcija na čelu s federalnim rudarskim inspektorom Feridom Osmanovićem, izjavio je danas za Agenciju ONASA Adib Zekić, službenik za odnose s javnošću RMU Kakanj.

Kad oni obave uviđaj u rudniku će se održati konferencija za novinare na kojoj će govoritii Federalni rudarski inspektor. U rudarskoj nesreći u Kaknju smrtno su stradali S.M., G.E, M.N. i S.M., dok su povrede zadobili komorati inicijala I.Dž i M.H. U pogon Haljinići neprestanio pristižu rodbina i prijatelji, a jauci koji dopiru iz zgrade nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim baš kao što se dogodilo prije 29, odnosno 50 godina.

SINOĆNJA POGIBIJA RUDARA JE TREĆA RUDARSKA NESREĆA U ZADNJIH 50 GODINA

Podsjetimo, slična rudarska nesreća u Kaknju kad su poginula četiri rudara bila je 1986. godine u jami “Seoce” pogona Haljinići, a prije toga 1965. godine u jami “Orasi” poginulo je 128 rudara.

Kakanj danas tuguje za svojim komoratima. Jama Begići – Bištrani organizaciono pripada pogonu Haljinići RMU Kakanj koji posluje u sklopu Elektroprivrede BiH.

Preživjeli rudari bezbjedno su napustili rudarska okna i izašli vani.

Proudly powered by WordPress