Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izetbegović i Radončić dogovorili koalicioni savez

Na današnjem sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, koji je održan u Predsjedništvu BiH, zaključeno je da se ide u koalicioni savez SDA-SBB na svim nivoima.

To je izjavio Radončić nakon sastanka očekujući da bi naredne sedmice koalicione delegacije mogle napraviti sporazum.

Govoreći da li to podrazumijeva da će SBB ući u Vijeće ministara BiH kazao je da je u ovom trenutku najbolje da se konsolidira stanje u Federaciji.

“Vidjelo se da smo brzo donijeli desetak zakona, a za 15-ak dana donijet ćemo još 10 važnih zakona, odnosno nacrta u Federaciji”, rekao je Radončić.

Također, izjavio je da očekuje da će na osnovu ovog koalicionog sporazuma SBB-u pripasti i četiri ministarstva u Vladi FBiH koja su ranije pripadala Demokratskoj fronti koja je istupila iz parlamentarne većine.

Što se tiče rekonstrukcije Vijeća ministara, predsjednik SDA Bakir Izetbegović istakao je da je dogovorena koaliciona saradnju – prvo će se popuniti Vlada Federacije, zatim će se proširiti na vlade kantona, a moguće i na državni novo.

Na početak rješavanja  konkretnih problema građana  čeka se punu godinu. Koalicija bošnjačkih stranaka još je jedan pokušaj formiranja vlasti. Koliko će uspjeti zavisit će, pogotovo na državnom nivou, od raspoloženja i drugih stranaka.

Proudly powered by WordPress