Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sastali se čelnici SDA, SBiH i A-SDA, razgovarali HDZ i SBB

Intenziviraju se politički pregovori o uspostavljanju vlasti u Federaciji. Sastali su se čelnici SDA, SBiH-a i A-SDA. Nakon toga i čelnici HDZ-a BiH i SBB-a. Održani su i kolegiji SDA i SBiH, ali još nije jasno kako će tačno izgledati nova federalna koalicija.

SBiH i A-SDA ostaju bez ranije obećanih ministarskih pozicija u Vladi Federacije. Okolnosti su promijenjene nakon što je SBB počeo pregovarati u ulasku u vlast sa SDA i HDZ-om BiH. SBB ima veći koalicioni kapacitet od SBiH i A-SDA zajedno, te će po svim prilikama dobiti sve četiri ministarske pozicije kojima trenutno raspolaže DF. SBiH i A-SDA, ako ostanu uz vladajuće, morat će se zadovoljiti nižim pozicijama.

“Ići će se na to da dobiju mjesta pomoćnika unutar ministarstava ili direktora agencija. Ove dvije stranke participiraju u tim omjerima”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Ako već trebaju preuzeti dio odgovornosti za situaciju u Federaciji, onda trebaju biti i više zastupljeni u izvršnoj vlasti, stav je SBiH. Nisu zadovoljni činjenicom da su izgubili obećani energetski sektor. Umjesto tog resora, možda bi u drugoj fazi pregovora mogli dobiti neki drugi resor, kazao je Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

Inače, glasovi SBiH i A-SDA bili su presudni tokom glasanja o Zakonu o radu u Federaciji. Sa dva zastupnika u Zastupničkom domu, A-SDA svjesna je svojih koalicionih kapaciteta. Spremni su dalje razgovarati i pristati na pozicije u izvršnoj vlasti koje nisu ministarske.

“Okolnosti su takve da ima dovoljno prostora i da ne bi trebalo to biti prepreka da u konačnici u jednom širem parlamentarnom kapacitetu damo jednu jaku podršku Vladi Federacije”, istakao je predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević.

Odmah nakon ovog, uslijedio je i sastanak Dragana Čovića i Fahrudina Radončića. Čović je najavio potpunu rekonstrukciju vlasti u Federaciji do sredine narednog mjeseca. Nakon toga neće biti problem ni rekonstrukcija Vijeća ministara BiH, tačnije ulazak SBB-a umjesto DF-a.

“Mislim da bismo mi čak trebali tražiti, i stranke oko SDS-a i SDA, da gospodin Radončić i personalno i na drugi način bude višestruko zastupljen, jer to onda znači krajnju jednu dinamiku da se preuzme odgovornost i da radimo”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na ranije glasine o mogućem ulasku SNSD-a u Vijeće ministara BiH, umjesto Saveza za promjene, odgovorio je danas i predsjednik te stranke.

“Mi u Vijeće ministara u ovom mandatnom periodu nemamo namjeru da ulazimo, ali vidimo da svaki dan neko nas izgoni iz toga”, kazao je Milorad Dodik.

Iako je danas pred Bakirom Izetbegovićem bila ponuda da umjesto SBB-a, Vladu Federacije popuni kadrovima SDA, SBiH-a i A-SDA, a zauzvrat bi DF u Parlamentu Federacije podržao svako zakonsko rješenje iz Reformske agende, prvi čovjek SDA ponudu nije htio komentarisati. Najavljeno je da od ponedjeljka SDA započinje završne pregovore sa SBB-om.

 

Proudly powered by WordPress