BiH, zemlja bogata poljoprivrednim resursima, ne može proizvesti dovoljno hrane za vlastite potrebe. Domaćom proizvodnjom naša zemlja zadovoljava tek četvrtinu svojih potreba za hranom, dok sve ostalo uvozi, na što se godišnje troši između 500 milijuna i milijardu maraka.
Osim toga, upozoravaju domaći proizvođači, hrana koja se uvozi u velikoj mjeri ne zadovoljava ni osnovne kriterije kakvoće. Podaci pokazuju da je na razini BiH uvoz živih životinja izuzev peradi čak 60 puta veći od izvoza, a Svjetska zdravstvena organizacija je prije nekoliko dana objavila da mesne prerađevine mogu voditi razvoju raka debelog crijeva u ljudi, a možda to može i crveno meso.
Crveno meso, poput govedine, teletine, svinjetine, janjetine, svrstano je u skupinu 2A, “moguće kancerogenih” tvari na kojoj je i glifosat, aktivni sastojak mnogih herbicida. Svakih 50 grama prerađenog mesa na dan povećava opasnost od razvoja raka debelog crijeva za 18 posto, ocjenjuju stručnjaci.