Nikada nisam bila veliki ljubitelj cimeta, iz tog razloga ne volim salep ili sutliju posutu cimetom, par medenjaka ili jedna jabuknjača je sasvim dovoljna.
Međutim ljetos je došla rodica iz Egipta i tako mi predložila da pravim cinnamon.
Ta količina cimeta u kolaču me nije privlačila, ali da ispunim želju odlučim da napravim, i zaista se nisam pokajala.
Ali onda nastaje zbrka jer je bilo mnoštvo recepata i za svaki tvrde da je orginalni recept za cinnamon, a ja vam ovdje donosim svoj recept sastavljen po mom ukusu, za koji kažu da je isti kao orginalni.
Sastojci:
• 1 kg brašna
• 1 puding od vanilija
• 1 l mlijeka
• 1 kesica suhog kvasca ( 7-10 gr )
• 2 jaja
• 50 gr putera
• 100 gr šečera
Priprema:
Puding od vanilije napraviti po uputama na pakovanju, ali bez dodavanja šečera.
Pustiti da se puding ohladi na sobnoj temperaturi. Odvojiti čašu mlijeka,te ga zagrijati, a zatim sasuti u zdjelicu u koju smo prethodno pomiješali kvasac i kašiku šečera.
Ostaviti 10 minuta da kvasac naraste.
Brašno i šečer s prstohvatom soli pomiješati zajedno, dodati puding, dvoje jaja, rastopljeni puter i kvasac te sve sjediniti i oblikovati u lijepu loptu.
Tako pripremljeno tijesto ostaviti u zdjeli, prekriveno, da nadolazi par sati uz povremeno miješanje.
Sastojci za fil:
• 250 gr smeđeg šečera
• Kesica cimeta
• 50 gr rastopljenog putera
Priprema:
Tijesto podijeliti na dvije lopte ili na više u zavisnosti koliko rolnice želimo.
Razvaljati lopte na pobrašnjenoj podlozi i premazati prethodno pripremljenim filom.
Zarolati premazano tijesto, a zatim ga isjeći na dijelove debljine 2-3 cm.
Stavljati ih na pouljen pleh ostavljajući razmak između njih,jer će prilikom pečenja narasti.
Peći ih na 250°C oko 40 minuta, pazeći da ne zagore.
Sastojci za preljev:
• 100 gr krem sira
• 100 ml mlijeka
• 50 gr šečera u prahu
Priprema:
Sir i šečer u prahu blago umutiti, dodati mlijeko i mikserom sjediniti smjesu.
Pečene cinnamon rolnice preliti s ovim preljevom i dok su tople poslužiti.