Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Tehnolozi iz Podravke u Vispaku

U trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u sklopu koje su danas posjetili i Visoko, borave članovi hrvatskog Društva kemičara i tehnologa iz Koprivnice. Ovo udruženje je osnovano 1989. godine i praksa Društva je da jednom godišnje organizuju svojevrsne edukativne ekskurzije u sklopu koje se ove godine našlo i Visoko, tačnije firma Vispak. Ovim povodom danas smo boravili u Vispaku i razgovarali sa predsjednicom Društva i uposlenicom Podravke doktorom prehrambene tehnologije Nadom Knežević.

– Društvo kemičara i tehnologa iz Koprivnice okuplja tehnologe, kemičare, biotehnologe, farmaceute i nutricioniste od kojih većina radi u Podravki. Praksa nam je jednom godišnje organizovati posjete izvan Hrvatske i ove posjete imaju stručno edukativni karakter. U Bosni i Hercegovini smo tri dana i, pored Podravkine poslovnice u Sarajevu, posjetili smo i Sarajevsku pivaru i evo danas Vispak s kojim imamo već dužu saradnju. Naša ekspedicija broji 42 člana i na osnovu razmjene iskustava s kolegama smisao posjete je i podrška struci, tačnije promicanju struke.”

Domaćini gostima iz Hrvatske u Vispaku su bili brend menadžer Sanida Burić i tehnolog Jasminka Trubljanin, koje su kroz proizvodne pogone upoznale goste sa onim što Vispak radi. Kolege iz struke najviše su se zanimale za proizvodnju praškastih proizvoda kao i najpoznatiji Vispakov brend Zlatnu džezvu. Pažnju je posebno privlačila i “Ginisova džezva” pored koje je nastalo i najviše fotografija za uspomenu.

– Ova saradnja s kolegama iz Podravke traje već duži vremenski period. Nada Zupan- Šporčić, članica Društva kemičara i tehnologa Koprivnice  i nekadašnja zaposlenica Podravke trenutno u penziji je najzaslužniji za ovu posjetu. Ona je i ranije boravila u Vispaku pa je tako i ostvaren kontakt.

Zaista nam je drago da smo bili u prilici ugostiti kolege iz struke i prijatelje. Radimo u srodnoj branši, imamo zajedničke interese, a Podravka kao reginalni brend je svakako neko s kim treba razmjenjivati iskustva u cilju napretka i razvoja Vispaka – istakla je Sanida Burić.

Nakon posjete Vispaku gosti iz Koprivnice posjetili su i bosanske piramide.

{joomplucat:109 limit=34|columns=4}

Proudly powered by WordPress