Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Aidine kuhinje: Domaći tops

Iako je danas tops keks vrlo dostupan i jeftin, ja ipak preferiram onaj koji napravim kući, jednostavno je ukusniji.
Uostalom danas, u vrijeme kad se koriste mnogi pojačivaći okusa, ipak je donekle zdravije da jedemo ono što kući pravimo.

Sastojci: (za 24 komada)
• 2 jaja
• 100 gr putera
• 100 gr kristal šečera
• 3-4 kašike brašna
• 1 prašak za pecivo
• 50 ml mlijeka
• Tepsija za maffine

Priprema:
Puter koje je bio na sobnoj temeraturi umutiti sa šečerom. Kada dobijemo pjenastu smjesu dodajemo jedno po jedno jaje.
U umućenu smjesu dodajemo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Ukoliko primjetimo da nam je smjesa pregusta, dodati mlijeko i izmješati. U tepsiju za maffine, koju smo prethodno premazali puterom, u svaki kalup sipati po kašiku smjese.
Peći na 180°C oko 15-20 minuta.
Izvaditi ih na pek papir da se ohlade.

Žele od narandže:
t1• 2 narandže
• 1 kesica preljeva za torte ili želatine
• Šečer po želji

Priprema:
Oguljene narandže procijedimo kroz sokovnik, tek sok koji dobijemo stavimo u dublju šerpicu, a zatim dodamo preljev ili želatinu koju smo prethodno pripremili po uputama na kesici.
Gotov žele ostavimo 2-3 minute da se ohladi, a zatim sipamo u tepsiju, koju smo prethodno prekrili prozirnom folijom.
Ostavljamo na hlađenju sat vremena.

Čokoladni preljev:
• 200 gr čokolade za kuhanje
• 100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Vrhnje stavimo u posudu da se zagrije pazeći da ne provrije. Zagrijano vrhnje prelijemo preko čokolade koju smo prethodno isjekli na kocke. Miješamo dok nam se smjesa ne sjedini.
Ostaviti na sobnoj temperaturi.
Ohlađeni biskvit vratimo u tepsiju za maffine, zatim manjim krugom isjećemo žele od narandže i stavljamo preko biskvita, zatim prelijemo preljevom od čokolade.
Tako pripremljene keksiće ostavimo u frižideru na sat do dva vremena. Poslije ih možemo poslužiti.

Proudly powered by WordPress