Već smo nebrojeno puta čuli koliko je važno pravilno se hraniti tokom trudnoće. Održati trudnoću težak je i riskantan posao i što se majka zdravije hrani, njezino će dijete biti zdravije. Ali, jeste li ikada razmišljali o važnosti prehrane majke u samom trenutku začeća? Studija objavljena u časopisu Nature Communications pokazuje da prehrana majke u pretkoncepcijskom razdoblju (razdoblje neposredno prije i tokom samog začeća), može promijeniti DNK fetusa.
Istraživači su analizirali prehranu 167 žena u ruralnoj Gambiji, gdje prehrambene navike uvelike ovise o sezoni. Polovica žena začela je tokom sušnog razdoblja, odnosno, tijekom „žetvene sezone”, a druga polovica za vrijeme „gladne sezone”, tijekom kišnog razdoblja. Također, istraživači su analizirali i šest specifičnih DNK gena kod dojenčadi starih između dva i osam mjeseci.
Djeca začeta tijekom kišne sezone, u doba godine kada žene u Gambiji jedu više lisnatog povrća koje obiluje folnom kiselinom, imala su visoku stopu metilacije DNK, što je u suprotnosti s početnom hipotezom istraživača. Kada se pojavljuje metilacija DNK, genske regije označene hemijskim spojevima metilne skupine koje su vidljive u genima, nisu izražene nego „ušutkane”. Metilacija zahtijeva prisutnost ključnih nutrijenata poput folata, vitamina B2, B6, B12, kolina i metionina. Ona je upravo primjer epigenetske izmjene, vanjske izmjene koja „uključuje i isključuje” gene. Ove izmjene ne mijenjaju slijed DNK već utvrđuju način na koji će stanice iščitati gene. Dakle, prehrambene navike majke u trenutku začeća mogu doživotno utjecati na način tumačenja gena njezina djeteta.
Što sve ovo znači za buduće majke?
Vrlo je važno pravilno se i zdravo hraniti ukoliko planirate trudnoću. Istraživači se nadaju da će ova studija odvesti do daljnjih istraživanja i razvoja optimalnog načina prehrane budućih majki kako bi se spriječili nedostaci u procesu metilacije te eventualna mogućnost razvoja bolesti.