Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: FK Zanatlija on Tour: Bukurešt 01.-04.juni 2011.

Iza FK Zanatlija je još jedno sjajno i nezaboravno sportsko-zabavno putovanje. Nakon posjeta Zagrebu, Tirani, Istanbulu, na red je došao i Bukurešt, glavni grad Rumunije i utakmica kvalifikacija za Euro 2012. godine između domaće selekcije Rumunije i naše selekcije.

Sjajna organizacija Zanatlija ispred kojih su Muhamed Husić i Mirza Laletović držali sve konce putovanja od polaska iz Visokog u srijedu naveče, pa sve do povratka danas oko 17.00 h. Vođa puta Muhamed Bajrić je o svakom gradu kroz koji smo prošli imao nešto reći u svom stilu, a svi prisutni bili su oduševljeni kako organizacijom tako i svim obilascima i svime viđenim, posebno u glavnom rumunskom gradu Bukureštu, kojeg često, s razlogom, nazivaju „Mali Pariz“.

I ovaj put uz već uhodanu ekipu koja sa Zanatlijama ne propušta putovanja i njihove anti-stres tretmane bilo je i novih „članova ekspedicije“ koji će se sigurno još dugo sjećati ovog putovanja i ove utakmice. Ovaj put priliku da iskuse Zanatlijin anti-stres program imali su sjajni momci iz Mostara, te jedan naš stari prijatelj koji je i ovaj put došao iz austrijskog Graca u Visoko da bi zajedno sa Zanatlijama još jednom doživio sve čari putovanja u režiji i po scenariju dvojca Husić-Laletović.

Što se samog puta tiče sve je prošlo i više nego dobro. Polazak iz Visokog u srijedu navečer na stadionu u Lukama okupio je veliki broj onih koji idu, ali i onih koji nažalost zbog raznoraznih obaveza i vidno tužni i razočarani nisu mogli poći. Uslijedio je put preko Bosanskog Šamca i Hrvatske do Srbije. Na ulazu u Srbiju ljubazni graničari su obezbijedili pratnju ovoj ekspediciji, a razlog smo spoznali tek nešto kasnije. Naime, zbog štrajka poljoprivrednika gotovo cijeli sjeveroistočni dio Srbije je blokiran poljoprivrednom mehanizacijom, ali Zanatlije nisu imale zastoja, uz gromoglasne aplauze i ovacije podrške srbijanskim poljoprivrednicima traktori i barikade su se sklanjali s puta i omogučavali nam bez ikakvog zadržavanja nastavak puta prema cilju. Na svim graničnim prijelazima, nakon što vođa puta graničarima predstavi o kome se radi, graničari su svoj posao obavljali po kratkom postupku uz nezaobilazno „Sretno i donesite Bosni tri boda“. Sreće nije falilo, provoda u autobusu i u Rumuniji je također bilo u izobilju, a jedina mrlja i to ona najveća jeste sramotan poraz naše reprezentacije.

Ono što smo imali kroz cijelu Srbiju nastavilo se i u Rumuniji. Ljubazni graničari su ipak za trunku bili manje ljubazni i više nas zadržali u odnosu na ostale, ali pod pratnjom i uz navijačke pjesme ekpedicija je u četvrtak stigla i do odredišta, Bukurešta i ekskluzivnog hotela „Hello“ u samom centru grada. Ono što je počelo u Visokom nastavljeno je i u hotelu, a i na dan utakmice u samom centru grada, gdje je cijela ekspedicija Zanatlija „zauzela“ jednu od najvećih ljetnih bašti u centru grada, a onda uz odobravanje domaćina koji su prvo sa čuđenjem gledali, a kasnije i sami počeli da učestvuju u onome što su „vesele Zanatlije“ priredile. Osim zabave obilazak grada je imao i turističku dimenziju, a obišli smo i kuću porodice Čaušesku, veliku zgradu Parlamenta Rumunije, koja je najveća građevina tog tipa u Europi, te još neke znamenitosti ovog zaista prelijepog grada.

Odmah nakon utakmice i poraza uslijedio je i povratak kući, a tugu zbog poraza razbijali su zvuci navijačkih pjesama, te turistički motivi pojedinih gradova u izvedbi Muhameda Bajrića. Tako je na najbolji mogući način prošla još jedna avantura u organizaciji Zanatlija, a prema riječima Muhameda Husića i Mirze Laletovića, bez obzira na rezultate reprezentacije, za koje se nadamo da će ipak biti pozitivni, Zanatlije već od danas planiraju novo putovanje sa reprezentacijom, na kvalifikacijski meč u Parizu između Francuske i BiH. Na kraju još jednom veliko hvala organizatorima FK Zanatlija na nezaboravnom putovanju i nezaboravnoj avanturi, a hvala i svima koji su bili tu i koji su zaslužni da ovo putovanje ostane u neizbrisivom sjećanju, posebno novim prijateljima iz Mostara koji su se sjajno uklopili i koji su već najavili da na naredne utakmice reprezentacije žele da putuju samo u organizaciji FK Zanatlija.

Veliki broj fotografija sa ovog putovanja možete pronaći i na našem facebook profilu

{joomplucat:113 limit=40|columns=4}

Proudly powered by WordPress