Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Selektivno odvajanje i reciklaža otpada

Selektivno odvajanje i reciklaža otpada projekat je Resursnog eko centra ZDK, koji bi se realizovao zajedno s osnovnim školama u 8 općina ovog kantona, a podrazumijeva odvajanje, odvoz, prodaju i reciklažu uglavnom starog papira i plastičnih boca. Obzirom da je za aktivnosti na svom području, Općina Kakanj osigurala 5.000 KM, sutra će u sklopu projekta u dvorištima tri kakanjske osnovne škole biti postavljeni setovi za selektivno odlaganje otpada, čime počinje posao njegovog prikupljanja. Za realizaciju cijelog projekta, odnosno za nabavku ukupno 21 seta kontejnera, kao i za prevoz otpada, potrebno je oko 55.000 KM, a novac prikupljen prodajom vraćao bi se školama.

– Tokom razgovora vođenih u ponedjeljak, kantonalni resorni ministar Raif Seferović dao je usmenu podršku projektu, ali nije precezirana suma novca koju bismo mogli očekivati, niti kada bi sredstva dobili, te je nastavak akivnosti planiranih i u ostalim općinama ZDK zasada još neizvjestan – potvrdio nam je Muhamed Skopljak, koordinator kantonalnog Resursnog eko centra.
Osim zaštite okoliša, ovaj projekat ima i odgojno vaspitnu komponentu, a ni finansijski efekat za škole nije zanemariv, jer u Eko centru prognoziraju da bi samo mjesečno mogli na ovaj način prikupiti i prodati oko 138.000 plastičnih boca.

Proudly powered by WordPress