Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slučajno otkriće najtanjeg stakla na svijetu

Jako je interesantno da su istraživači slučajno došli do otkrića najtanjeg lista stakla na svijetu, debljine od samo dva atoma. Njihovo slučajno otkriće – koje se našlo u Guinnessovoj knjizi rekorda 2014. godine – daje nam uvid u zagonetna svojstva stakla, koje se ponaša i kao čvrsta tvar i kao tekućina.

Istraživači sa Sveučilišta Cornell i njemačkog Sveučilišta Ulm stvarali su grafen,  jedan od najtanjih i najjačih materijala na svijetu. List grafena ima debljinu od samo jednog atoma ugljika i raspored atoma u obliku ćelija saća.

Upotrebom elektronskog mikroskopa istraživači su pronašli neku „prljavštinu“ na grafenu, odnosno dvodimenzionalni list običnog stakla, nastalog od atoma silicija i kisika. Stakleni sloj vjerojatno je nastao kad je zrak „procurio“ tokom procesa stvaranja grafena i uzrokovao reakciju bakrene folije (koja je također uključena u proces stvaranja grafena) i umjetno „ispečenog“ kvarca, minerala koji se sastoji od silicija i kisika, objašnjavaju istraživači.

Istraživači se nadaju da će mikroskopske fotografije ultratankog stakla pomoći u rješavanju  nekih dugogodišnjih neizvjesnosti vezanih za staklo, koje nije potpuno tekuća tvar, ali ni potpuno kruta tvar. Kada se ohlade, većina krutih tvari poslože svoje atome u strogo raspoređene ćelije. Iako je staklo tvrdo i čvrsto na dodir, atomi koji čine staklo posloženi su nasumično u neuređene mreže i sličniji su atomima tekućih tvari. Struktura dvodimenzionalnog ultratankog stakla, sliči teorijskim razmatranjima o nepravilnoj strukturi stakla koja datira još iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

„Ovo je postignuće na koje ću biti najponosniji u cijeloj svojoj karijeri“, kaže David Muller, profesor primijenjene fizike i strojarstva na Cornellu. „Ovo je prvi put da je neko uspio vidjeti raspored atoma u staklu.“

Iako je ovo slučajno otkriće, istraživači kažu da bi namjerno proizvedeno dvodimenzionalno staklo moglo biti primijenjeno u nanotehnologiji, te bi se jednog dana moglo koristiti i u tranzistorima.

Proudly powered by WordPress