Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Almir Jazvin: Ne koristimo krom, a mirisi koji se trenutno osjete u ovim vrijednostima nisu štetni po zdravlje Visočana

Prevent je danas u Visokom upriličio press konferenciju za novinare sa, uprošteno rečeno, temom “Šta Prevent radi u Visokom”. Prisutnima se obratio Almir Jazvin, direktor Uprave Preventa i Selma Mašnić, okolišni menager. A prisustvovali su još i Jasmin Spahić, direktor Prevent Leathera, Kenan Nalbantić, direktor Prevent Sarajevo, Aida Salkić, saradnik za korporativne komunikacije i Vedran Peršić, menager za korporativne komunikacije. Namjera Preventa je bila putem medija informisati javnost o tome kako “mirisi” koje Prevent ispušta u Visokom nisu štetni za zdravlje ljudi, kao i to da otpadne vode koje ispuštaju u rijeku Bosnu također nisu štetne. Uz sve to, predstavnici Preventa su željeli upoznati javnost sa svojim budućim investicijama o pitanju rješavanja neugodnih mirisa, odnosno konkretnijeg odnosa prema lokalnoj zajednici i ekologiji. Pa smo tako saznali da je Prevent vodeći dobavljač auto presvlaka, da je svako deseto auto sa presvlakom proizvedenom u BiH. Saznali smo da Prevent posluje u 20 zemalja na 35 lokacija i da zapošljava 12.000 ljudi, od toga 4.100 njih radi u BiH. U Prevent Leatheru u Visokom, koji je jedini i sporan lokalnoj zajednici, jer on uzrokuje smradove i otpadne vode, uposleno je 700 radnika.

Nakon uvodnog dijela domaćina, na red su došla pitanja prisutnih.

Goran Čakić je pitao da li Prevent otpadne vode iz procesa proizvodnje prerađuje i ponovo koristi u proizvodnji? Dobio je odgovor da će Prevent u budućnosti poraditi i na tome, ma šta to značilo.

Novinar CATV Visoko Neven Krajišnik pitao je zašto do sada Prevent nije prezentovao rezultate mjerenja otpadnih voda koje svakodnevno ispušta? Dobio je odgovor da u pozivu za press i nije navedeno da će danas ti rezultati biti objavljeni.

Nadja Omerović sa RTV Visoko pitala je da li Prevent i dalje istrajava na pitanju tzv. spalionice, odnosno kakve konkretne rezultate daje “info-telefon” na koji građani mogu prijavljivati neugodne mirise? Prvi dio odgovora dao je Almir Jazvin s konstatacijom da je projekat spalionice izvanredan projekat i da Prevent namjerava nastaviti s istim. Selma Mašnić u svom odgovoru je navela da građani svakodnevno prijavljuju neugodne mirise, ali i puno toga što je nevezano za Prevent. Navela je i da optužbe pojedinih građana da je osoba koja se javlja na telefon neljubazna, nije osnovana.

Rešada Dautovića sa TV 1 zanimalo je da li su mirisi u Visokom otrovni? Almir Jazvin je odgovorio da su “mirisi” koje ispušta Prevent 10.000 puta niže vrijednosti od onih koji utiču na disajne organe i alergiju.

Almir Džidić sa BHT 1 se zanimao za to ko radi monitornig vezano za rad Preventa, a odgovor je glasio da to radi dijelom firma “Impros”, dok većim dijelom Prevent radi sopstveni monitoring.

Priča o neugodnim mirisima i monitoringu nema smisla onog trenutka kada znamo da u BiH ne postoji specijalizovana mjerna jedinica koja može odgovoriti na pitanje o hemijskom sastavu onoga što Visočani udišu, a što nam je potvrđeno i u nadležnoj kantonalnoj, kao i federalnoj službi. Dvije mjerne jedinice koje postoje u ZDK, a jedna je vlasništvo Vlade ZDK, dok je druga vlasništvo Općine Kakanj, nemaju nikakve veze s problemom čistoće zraka u Visokom. One ne mogu dati nikakve relevantne podatke vezano za smradove koji dolaze iz Preventa. Rješenje za Visoko je da monitoring nad radom Preventa izvrši nezavisna specijalozovana strana kuća, a da isti plati Općina Visoko u cilju njegove nezavisnosti i tačnosti. Kako sad da i najnaivniji Visočanin vjeruje u tačnost Preventovih podataka kada su oni autori istih, i bili bi smiješni da javnost izvještavaju o tome kako im ugrožavaju život!? Mišljenja smo da u te podatke uz najveću moguću volju ne vjeruju ni članovi porodice Hastor. Iz Preventa tvrde da će se smrad svakim danom u Visokom osjetiti sve manje, a od 18-22 jula bit će postavljena i krovna konstrukcija iznad bazena sa muljem i otpadnim vodama koja se radi u saradnji sa partnerima iz Austrije, što će također utjecati na smanjenu emisiju smradova koji se šire prema gradu.

Almir Jazvin je također na direktan način, i kako kaže odgovorno, potvrdio da Prevent ne koristi krom u svom procesu proizvodnje kože. Pokušaj da se priča o otpadnim vodama koje se ispuštaju u rijeku Bosnu podijeli s mještanima mjesne zajednice Topuzovo Polje, Vitexom i KTK izgubila je smisao onog trenutka kada se zna i postoji napismeno da taj dan (31.05) Vitex i KTK uopće nisu radili, a teško da na snimcima koje smo prezentovali mještani Topozovog Polja u jednom trenutku mogu vršiti baš onakvu malu, odnosno veliku nuždu!?

U konačnici, današnji Preventov gest je sušta suprotnost onome kako se ova firma odnosila prema lokalnoj zajednici u proteklih šest godina. Filozofija Preventovog poslovanja je bila da ih uopće ne zanima šta misli lokalna zajednica i potpuno nadmoćno i nadobudno su se prema ekologiji i stanovnicima Visokog odnosili onako kako oni misle da treba. Možda malo kasno, ali bolje ikad nego nikad, Prevent se sjetio da postoje i ljudi koji žive oko njihove velike kompanije, vodećeg proizvođača auto presvlaka. Izgleda da dolazi neko novo Preventovo vrijeme i drugačiji odnos prema lokalnoj zajednici koje je došlo zajedno sa Almirom Jazvinom, što u potpunosti podržavamo i nadamo se da su naša loša iskustva o pitanju nedostatka poštovanja prema lokalnoj zajednici prošlost, kao što se nadamo i da su pojedinci koji su napravili takav odnos i gradili svoj menagerski status prema porodici Hastor štedeći njihov novac na štetu zdravlja Visočana prošlost.

{joomplucat:123 limit=19|columns=4}

Proudly powered by WordPress