Iz bogatog nutritivnog sadržaja maka možemo posebno istaći nezasićene masne kiseline, prije svega linolna kiselina i oleinska kiselina.
Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina koju naš organizam ne može sintetizirati. Ova kiselina se nalazi na membranama stanica biljaka gdje ima važnu ulogu u njihovoj izgradnji.
Znanstvena istraživanja upućuju na to da ova kiselina može da sudjeluje u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Pored toga ona može da zaštiti krvožilni sistem kod čovjeka, regulira krvni pritisak i grušanje krvi. Linolna kiselina se često primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa.
Oleinska kiselina koja se također može pronaći u biljci mak je mononezasićena masna kiselina koja pripada grupi omega 9. Ovu kiselinu ljudski organizam u nekom dijelu može da sintetizira jer ona nije esencijalna. Naučnici su otkrili da ova kiselina može da sudjeluje u usporavanju pojave raka djelovanjem na genetskoj razini.
Također, oleinska kiselina štiti krvožilni sistem od oštećenja.
Mak se može koristiti za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i liječenje grčeva u abdomenu. Mak može da ublaži razdražljivost, stres, te potiče na koncentraciju i dobro raspoloženje.
U narodnoj medicini mak se koristio u proizvodnji opijuma koji su liječnici koristili za umirenja bolova, ali se kasnije na žalost ta biljka zloupotrijebila u proizvodnji ilegalnih narkotičnih supstanci.
Danas se mak prodaje u dućanima osušen i kao takav ne sadrži alkaloide.