Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privreda kantona ipak napreduje

Upravni odbor  Privredne komore Ze-do kantona (UO PK ZDK) zaključio je na sjednici u Zenici da je industrijska proizvodnja ovog kantona tokom prvih mjeseci 2011. godine veća za 14, 7 posto u odnosu na prošlogodišnju, što je dvostruko više u odnosu na federalni prosjek, te je ovaj kanton na granici da izađe iz recesije, ali ne i krize. Upravu PK ZDK čine direktori ili menadžeri najvećih preduzeća u ZDK, poput Cementare Kakanj, Arcelor Mittala, …
– Ovaj kanton je i dalje lider izvoza i robne razmjene Federacije, jer čini 26 posto njenog izvoza, te je jedini kanton koji ima suficit od devet miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom 102 posto. Posebno treba istaći metalski i drvoprerađivački sektor, koji čine 48 posto izvoza Federacije, pri tome direktno mislim na Mittal Zenica i Natron Hayat Maglaj, koji imaju dvaput više izvoza nego uvoza – kazao je predsjednik PK ZDK Šefkija Botonjić, dodajući da je sušta suprotnost agroindustrijski sektor, koji ima pokrivenost samo 12 posto. 

Kasim Kotorić, direktor tešanjske “Pobjede” i član UO PK ZDK, kazao je da privrednicima ostaje samo da se nadaju “da će neka vlada u dogledno doba poslušati njihove savjete i pomoći privredi”. 

– Neki ministri su u prošlom mandatu izjavljivali da krize neće biti i smijali nam se, a privrednici su najavili krizu. Kako smo prvi ušli, tako izlazimo iz nje. Ipak, država je ta koja treba pomoći na svim nivoima, jer je užasno da jednoj firmi dođu tri inspekcije s različitih nivoa države o istom pitanju ili da imate pedeset inspekcijskih pregleda mjesečno, dok na sve strane cvjeta nelegalni rad, kazao je Kotorić, dodajući da vlast u BiH “konačno treba imati vertikalne veze i da funkcionira kao država”. 

– Kantonalna vlada priprema sastanak sa svim poslanicima iz Federalnog i Državnog parlamenta, na kojoj ću privrednicima dati priliku da objasne koji zakoni im i kako prave probleme. S druge strane, izvori finansijskih sredstava su vrlo ograničeni, a pogotovo komercijalni, tako da vlada najbolje može pomoći olakšicama – kazao je Fikret Plevljak, premijer ZDK.

(zenicablog.com)

Proudly powered by WordPress