Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Surutka kao lijek

Surutka predstavlja nusproizvod koji ostaje prilikom proizvodnje sira. Iako se može praviti od svih vrsta mlijeka, naučno je dokazano da je najbolja ona koja se dobije od kozijeg mlijeka. Kao jedan od razloga navodi se to što su koze ‘aktivne’, više kreću i konzumiraju raznovrsniju hranu. Surutka, koju su mnoge mljekare ranije smatrale otpadom, danas je u dijetoterapiji namirnica „broj jedan“. Preporučuju je i ljekari i dijetetičari, jer ima ljekovita svojstava, ali i moć da skida višak kilograma.

Ono što je čini izuzetno zdravom jesu, prije svega, bjelančevine. Bjelančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo poslije bolesti ili kod starih osoba. Surutka podiže imunitet, zato je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta, i hrana za bebe. Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Sirutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koji značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Tržište Bosne i Hercegovine je deficitarno ovim proizvodom i surutka je nepravedno zapostavljena. Tek nekoliko posljednih godina neke od mljekara su počele da plasiraju na tržište ovaj proizvod, ističući njena dobra svojstva i dobrobit za naš organizam. Ipak, ukoliko ste u prilici, nabavite domaću surutku. Razlog tome je što domaća surutka za razliku od industrijske ne sadrži nikakve emulgatore niti natrijum, koji se dodaju da bi produžili rok trajanja ovog proizvoda. U krajnjem slučaju, surutku možete i sami napraviti.

Surutku možete napraviti sami od sirovog domaćeg mlijeka, nabaviti od lokalnih proizvođača, na pijacama ili u trgovinama eko hrane. Najbolja je kozja surutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o pašnim životinjama koje nisu “pumpane” hormonima. U prosjeku ssurutka1e od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke. Znate li koliko je to ljekovitog napitka? U početku surutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička svojstva. Možete je piti tri puta dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do 1 litaR dnevno. Kod probavnih smetnji promiješajte kahvenu kašiku surutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka. Osim za liječenje, surutku možete koristiti i za vanjsku njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda, te u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Ovaj stari narodni lijek može značajno pomoći kod:
– hroničnog umora i stresa
– debljine i prejedanja
– visokog pritiska
– pada imuniteta
– želučanih tegoba
– bolesti jetre
– kandide
– čišćenja organizma od toksina i dr.

Proudly powered by WordPress