Nekoliko dosad provedenih zdravstvenih studija pokazalo je blagotvoran utjecaj jogurta na zdravlje i održavanje tjelesne težine, a jedna nedavna analiza je dokazala kako ljudi koji jedu više jogurta imaju manji indeks tjelesne mase, manje masnoća u tijelu, te uži struk.
Istraživači su analizirali 22 studije, a čak 13 od njih su potvrdile kako su osobe koje redovno jedu jogurt imale manju tjelesnu masu i zdraviju tjelesnu kompoziciju.
“Naučno govoreći, ovo ne znači kako jogurt podstiče mršavljenje”, kaže koaturica studije Irene Lenoir-Wijnkoop sa nizozemskog Utrecht univerziteta.
Jogurt sadrži mikronutrijente koji mogu imati potencijalno korisne efekte, npr. kalcijum koji je potreban u procesu metabolisanja masti. Budući da je jogurt fermentirani proizvod, najvjerovatnije postoje ovakvi efekti kad je u pitanju borba protiv gojaznosti, ali kako bismo ovo potvrdili, potrebno je više istraživanja.
Stručnjaci smatraju kako bi se razlog za činjenicu kako jogurt utječe na mršavljenje mogao nalaziti u tome kako ga ljudi koji ga jedu redovno najčešće konzumiraju umjesto nekog nezdravog obroka ili užine.
“Oni koji vole jogurt najčešće jedu manje nezdrave i brze hrane kao što su hamburgeri, pizza, pomfrit ili gazirana pića. Pored toga, češće su fizički aktivni i najčešće ne puše”, pojašnjavaju autori studije.
Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Danas mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet.