Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekipa Radija FBiH pronašla sponzora koji će ovom talentiranom momku osigurati džeparac

Na Međunarodnu matematičku olimpijadu u Amsterdamu, na kojoj će ove godine učestvovati 105 država i oko 570 takmičara, odlazi šestero mladih genijalnih umova, među kojima je i Zlatan Tucaković iz Sarajeva.

Ovaj devetnaestogodišnjak tek je završio srednju školu i već bilježi izuzetne uspjehe. Bio je državni prvak u matematici, a pod zastavom BiH nastupao je na brojnim matematičkim i takmičenjima iz fizike te juniorskim balkanskim olimpijadama u Moldaviji i Bugarskoj, gdje je osvajao brojne nagrade.

– Čast mi je da ponovo predstavljam svoju državu sa svojim kolegama. Ali to je, ujedno, i velika odgovornost. Nezahvalno je išta prognozirati, ali nadam se da bismo kao ekipa mogli osvojiti medalju, a volio bih i sam ostvariti dobre rezultate – kazao je Tucaković, koji je nedavno na prijemnom ispitu na Prirodno-matematičkom fakultetu od mogućih 100 osvojio 136 bodova!

Za njega i ostale članove bh. tima Ministarstvo obazovanja i nauke KS te Pedagoški zavod RS osigurali su troškove puta, što je izuzetak, za razliku od prošlih godina.

Ekipa Radija Federacije BiH odlučila je potražiti sponzora koji će ovom talentiranom momku osigurati i džeparac tokom njegovog boravka u Holandiji od 16. do 24. jula. Na njihov poziv odazvala se kompanija “Vispak” iz Visokog. Adis Hasaković, portparol “Vispaka”, predao je Tucakoviću novčanu donaciju i poklon paket koji će podijeliti sa svojim kolegama. 

Pomoć u pripremama

– Mladi ljudi u našoj zemlji teško ostvaruju svoj potencijal, jer se ne ulaže mnogo u njihove talente. Želio sam im pomoći da se pripreme jer oni imaju veliku želju da se takmiče i da pokažu ono što znaju – izjavio je Dino Oglić, asistent na PMF-u, koji je bez ikakve naknade podučavao takmičare za Olimpijadu u Amsterdamu.

Zajedno s Vladimirom Vladičićem iz RS, Oglić će predvoditi bh. ekipu u Holandiji.

Ko su ostali članovi tima iz BiH

Osim Zlatana Tucakovića, koji je završio Drugu gimnaziju u Sarajevu, članovi bh. tima koja odlazi u Amsterdam su Mina Ferhatbegović, Esma Mujkić i Harun Hindija sa Sarajevo koledža, Ratko Darda iz Gimnazije Prijedor i Vladimir Ivković iz Gimnazije Nevesinje. Oni su, ujedno, i pobjednici državnog takmičenja iz matematike.

(Dmevni Avaz)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress