Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDP: Ukoliko se ne radi o dilu između SDA i HDZ-a, zašto Tuzla ili Bihać ne bi bio glavni grad FBiH?

SDP BiH smatra kako je reaktiviranje teme Mostara kao glavnog grada FBiH na zadnjem sastanku lidera SDA i HDZ kao najodgovornijih stranaka za katastrofalno stanje u Mostaru samo nastavak neodgovornog ponašanja od strane istih onih koji su  godinama dužni osigurati Mostarcima izbore i funkcionalne gradske institucije, saopćeno je iz ove partije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Iz SDP-a upozoravaju da se “umjesto nametanja lažne dileme o Mostaru kao glavnom gradu FBiH SDA i HDZ konačno uozbilje i Mostarcima omoguće da na lokalnim izborima vrate institucije koje će ga ponovo učiniti normalnim gradom”.

– Federalni nivo vlasti ima dovoljno mehanizama i u sadašnjim ustavnim okvirima da potpunim preseljenjem ministarstava sa sjedištem u Mostaru, te putem drugih nadležnosti pomogne razvoju Mostara ukoliko za to postoji politička volja.

Ovakav potez  kada je u pitanju Mostar bi imao djelomično opravdanje kada bi zaista i postojala  volja tih istih lidera da reduciraju administraciju prethodnim ukidanjem kantona.

Sve drugo je samo težnja za bjesomučnim trošenjem novca poreskih obveznika i upošljavanje dodatnih stotina stranačkih kadrova, a što je, vidjeli smo to kod donošenja famoznog zakona o državnoj službi , i osnovni cilj – navodi se iz pisma koje je medijima upućeno iz centrale SDP-a BiH.

Na koncu, pitaju se dalje iz SDP-a, ukoliko se ne radi o stranačkom dilu  i naglom, još jednom u nizu misterioznih ustupaka HDZ-ovoj politici podjela, zašto onda Tuzla, Bihać, Zenica ili Travnik ne bi bio glavni grad FBiH?

Proudly powered by WordPress