Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nove presude za kredite u CHF-u:Duraković čeka Dom naroda, jesu li delegati uz narod ili Hypo banku

U posljednje dvije sedmice izrečeno je novih 14 presuda kojima se ugovori o kreditu između Hypo banke i korisnika kredita pravno i po presudama proglašavaju ništavnim, tvrdi predsjednik udruženja UKK Švicarac Kemal Durakoivić, prenosi novinska agencija Patria.

To znači da korisnik kredita vraća samo onaj iznos KM koji je dobio u trenutku sklapanja ugovora – ističe Duraković.

Primjera radi jedan korisnik kredita dobio je 50.000 KM i gdje je do presude banci isplatio 67.419 KM. Pošto je po presudi ugovor ništavan Hypo banka se obavezuje da izvrši povrat korisniku kredita od 17.419,75 KM od podignutog iznosa kredita.

– Pa zar nije časno se boriti i izboriti da ovoj državi ostane preko milijardu KM, zar nije časno da se ovo udruženje bori da u BIH donese milijardu KM nepovratnih sredstava koje je Hypo banka zamislila ukrasti i pokrasti od građana BiH. Zar nije časno u privredu BiH ubrizgati tu milijardu KM ili je časnije da ona završi u trezoru Hypo banke – pita je Duraković.

Iz samo ovih 14 presuda u BiH ostaje preko dosuđenih 470.000  KM, a do kraja otplate tih 14 kredita na iste je još trebalo otplatiti po planu i zamisli Hypo banke oko 1.100.000 KM.

Ovaj će novac ostati u BiH i trošit će se po gradovima u BIH, u privredi, u trgovinama od koga će svi imati koristi počev od običnog potrošača-trgovca-konobara-roba i usluga pa do državnih institucija kroz naplate poreza na utrošeni novac – ističe Duraković.

UKK Švicarac BiH ostaje ustrajan da će se izboriti sa ovim problemom.

– Ne obećavamo i ne znamo šta će uraditi država BIH i njene institucije, a znat ćemo 10.12 2015 u 11 sati kada počinje sjednica Doma naroda PS BiH gdje je druga tačka dnevnoga reda konverzija kredita CHF u KM po kursu na dan podizanja kredita. Znat ćemo jesu li delegati Doma naroda uz građane svoje i svoje birače ili su uz Hypo bankarsku mafiju  – dodaje Duraković

Proudly powered by WordPress