Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana prva sjednica Vijeća za sport BiH

Prva sjednica Vijeća za sport Bosne i Hercegovine održana je danas nakon što je Vijeće ministara naše države na 31. sjednici održanoj 12. novembra donijelo Odluku o imenovanju članova ovog organa.

Sjednici je prisustvovao i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a zbog nedolaska pojedinih predstavnika iz Republike Srpske zbog ranije preuzetih obaveza, prolongiran je izbor predsjednika i dva potpredsjednika za narednu sjednicu.

Jedan od članova Vijeća Nijaz Brković za Avaz je pojasnio nadležnosti ovog organa koji će u budućnosti davati mišljenje o Strategiji razvoja sporta u BiH.

“Vijeće će davati i mišljenja o Programu razvoja sporta, zatim o godišnjim planovima i finansijskim problemima sporta. Također, raspravljat ćemo o pitanjima značajnim za sport i predlagat ćemo mjere za unapređenje sporta. Cilj nam je da predložimo što više prioritetnih projekata, elaborate i studije za njihovo finansiranje u sistemu javnih potreba u sportu.”, istakao je Brković.

U nadležnost Vijeća za sport je i predlaganje smjernica za izradu propisa o kategorizaciji sportista.

“Rezultati naših sportista kao što su Tuka i Džumhur ili uspjesi kao onaj koji je napravila kadetska košarkaška reprezentacija BiH dokaz su koliko je sport bitan za našu državu. Ovo Vijeće će davati mišljenje i preporuke za nacrte i prijedloge propisa koji se odnose na sport. Obavljat ćemo i druge poslove utvrđene Zakonom. Treba istaći da smo već danas uputili prijedlog da se članovi Vijeća za sport odriču naknada u korist razvojnih institucija za sport.”, kazao je Brković.

Inače, u Vijeće za sport imenovani su Marin Ćorluka, Josip Križanović, Iljo Dominković, Dalibor Stević, Dejan Erešić, Milan Torbica, Jakov Amidžić, Marijan Kvesić, Izet Rađo, Sabahudin Delalić, Ivica Šarić, Nijaz Brković, Mirela Mandal, Salko Zildžić, Boris Bašić, Rusmir Cviko i Mišo Dervenčić.

Proudly powered by WordPress