Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane: Tri donacije za očne ambulante na području kantona među kojima je i DZ Visoko

U prostorijama Instituta za zdravlje hrane u Zenici, danas je održana prezentacija projekta donacije vrijedne opreme za tri ustanove na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Naime, radi se o Projektu podrške skriningu vida, a potpisivanje Memoranduma saradnje ostvarile su tri strane i to Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Dobrotvorna organizacija svetaca posljednjih dana, ogranak Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana u BiH i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Kako je pojašnjeno, radi se o donaciji vrijednoj 60.000 eura, dok je svrha projekta pomoći poboljšanju usluga za djecu sa oštećenjima vida.

“Projekat se sastoji od dvije ključne komponente i to adekvatno opremanje oftalmološkom opremom tri strateški locirane ustanove zdravstvenog sistema ZDK sa ciljem pružanja usluga procjene i liječenja vida za osobe za koje se skriningom pokaže da im je to potrebno i pružanje dodatne podrške provođenju skrininga vida za djecu u ZDK koji egzistira kao redovna djelatnost Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već tri godine.”, pojašnjeno je na konferenciji za medije.

U okviru Projekta podrške skriningu vida, na području kantona donacije su dobile očne ambulante u Domu zdravlja Visoko, Poliklinici Doboj Jug i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Tokom provođenja projekta podrške skriningu vida Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica  do sada je pregledala 5154 učenika u 13 centralnih i 34 područne osnovne škole na području Grada Zenica. Od tog broja, kod 323 (6,3%) učenika utvrđen je problem sa vidom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Skrining vida za učenike svih ostalih uzrasta osnovnih škola (osim prvačića, op.a.) odvija se planiranom dinamikom i završava za škole koje pripadaju gradu u decembru 2015. godine. Važno je napomenuti da je broj školskih ustanova na području Zenice najveći od svih administrativnih cjelina na području ZDK. U narednim mjesecima planira se nastaviti skrining vida za učenike ostalih uzrasta u drugim općinama na području ZDK.”, najavili su na današnjoj konferenciji.

Proudly powered by WordPress