Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Otvorena izložba fotografija “Visočke porodice i običaji kroz vrijeme”

Izložba fotografija „Visočke porodice i običaji kroz vrijeme“ otvorena je večeras u Zavičajnom muzeju u Visokom. Promocija starih fotografija bila je uvertira pred svečano otvaranje manifestacije Dani trgovine, kulture i sporta „Visočko ljeto 2011.“ Pored brojnih Visočana i članova porodica koje su ustupile fotografije za ovu izložbu, prisutni su bili i premijer Vlade ZDK Fikret Plevljak sa saradnicima  i općinski načelnik Munib Alibegović koji se kratko obratio prisutnima.

Izložene fotografije svjedoče o običajima i okupljanjima Visočana u periodu od 1900.g. do kraja Drugog svjetskog rata. Porodicama koje su ustupile fotografije zahvalila se kustosica Đenana Ganić  jedna od autora ovog dvogodišnjeg projekta u svoje i ime  Senada J. Hodović, direktora Zavičajnog muzeja Visoko je  kooautor izložbe.

Promotorica izložbe „Visočke porodice i običaji kroz vrijeme“ je dr. Aiša Softić.

„ I kao da vrijeme na ovim fotografijama ne prolazi, kao da je zaustavljeno. Ne samo to, već kao da se to vrijeme vratilo sa ljudima, običajima i navikama. Ova je izložba izuzetno podsjećanje, ne samo za članove porodica već i za nas. Ove fotografije pružaju izvanrednu mogućnost uvida u način odijevanja ljudi u gradu u prvim decenijama dvadesetog stoljeća. Šarenilo koje je prisutno govori o otvorenosti gradskog stanovništva i njegovoj spremnosti da prihvati uticaje sa strane“ – pojasnila je dr. Softić.

{joomplucat:154 limit=15|columns=3}

Proudly powered by WordPress