Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) U povodu Dana borbe protiv droge

„Kako prepoznati da dijete dolazi u dodir i konzumira psihoaktivne supstance“ – naziv je teme o kojoj su na sinoć održanoj Tribini govorili gosti predavači iz JU Terapijska zajednica „Kampus“ Kantona Sarajevo.

Tribinu je, u velikoj sali zgrade Općine Visoko, organizirala Asocijacija žena SDA Visoko u povodu 25.jula – Dana borbe protiv droge.

„Cilj nam je prevenirati ovisnost. Pokazali smo prisutnima znakove koji će nas uputiti da se nešto dešava sa djetetom i šta mogu uraditi u takvim situacijama. Osnovna poruka koja je prenešena roditeljima je stalna komunikacija s djecom – razgovor u kojem će prepoznati ima li znakova za zabrinutost i reakciju.“ – izjavila je za Visoko.co.ba Selma Šehić, sociolog – stručni saradnik za primarnu prevenciju ovisnosti i edukaciju u JU Kampus.

U JU  Kampus se liječe ovisnici o psihoaktivnim supstancama, a najviše je ovisnika o heroinu. Jedan od njih podijelio je svoja iskustva s prisutnima na tribini.

Ova tribina je samo jedna u nizu aktivnosti Asocijacije žena SDA Visoko u pokušajima da se afirmiše porodica kao osnovna ćelija društva. Kako je istakla dopredsjednica Asocijacije žena SDA Visoko Dinka Omanović cilj je alarmirati društvo na aktuelne probleme i zajedno raditi na rješavanju istih.

{joomplucat:172 limit=12|columns=4}

Proudly powered by WordPress