Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Nemjerljiv značaj postojanja Udruženja i Galerije Likum 76 u Visokom

Okrugli sto o temi „ Značaj postojanja  Udruženja i Galerije  Likum 76, kako u okviru lokalne tako i u okviru šire društvene zajednice” – održan je danas u prostoru Galerije Likum 76 u Visokom. Povod održavanju skupa su dva značajna jubileja: 40 godina Udruženja i 35 godina Galerije Likum.

Uspomene na rane početke Udruženja i Galerije evocirao je prof. Ibrahim Krzović jedan od osnivača.

„Formiranje udruženja je, rekao bih, proistaklo od kvalitetne nastave u školama. Naravno tu se radilo o kvalitetnim nastavnicima i vrlo zainteresiranim učenicima. Entuzijazam je tada nadomještao mnoge nedostatke. Možda će zvučati neuvjerljivo ako kažem da je ondašnji način nastave bio tako kvalitetan da je proizveo i eksponirao talente“ – istako je između ostalog prof. Krzović.

U radu okruglog stola učestovala je i Ivana Udovčić, kustosica Umjetničke galerije BiH koja je sugerisala kolegama i predstavnicima Galerije i Udruženja da ove značajne jubileje još dodatno publikuju, kako bi ostao pisani trag kvalitetnog vremena i značajnih izložbi i događaja koji su obilježili četiri decenije rada.

„ Visoko i BiH su tokom 70-tih godina prolazili kroz proces transformacije od ‘zaostale zemljoradničke’ sredine prema ‘modernoj, socijalističkoj, industrijskoj’ društvnoj zajednici, a 1. Visočki likovni susreti održani 1970.g. bili su, od tada priznatih bh. likovne scene, priznati  kao trenutak koji velikim dijelom doprinosi otklonu u određivanju Visokog kao  ‘provincijalne’, ‘hermetizirane’ sredine i kao veliki korak u afirmaciji Visokog kao kulturnog centra“ – istakao je Mensur Verlašević.

U radu okruglog stola učestvovali su članovi UG Likum 76: Mensur Verlašević, Mehmed Klepo, Džemail Silajdžić, Alen Džindo, Ervin Klepo, Tarik Ahić, Goran Antović, Mirza Mameledžija i načelnik općine Visoko Munib Alibegović.

Već ranije načelnik Alibegović dao je svoju podršku u naporima Udruženja da dobije status Javne ustanove i ova procedura je u toku na općinskom nivou.

 

 

{joomplucat:177 limit=16|columns=4}

Proudly powered by WordPress