Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Topovi i kraljevsko prijestolje

Zeničanin Jasmin Fejzić zaljubljenik je u historiju, a neko će ga nazvati i “fanatikom”. Ovih dana finalizirao je gradnju tri topa replike, po uzoru na srednjovjekovne korištene na ovim prostorima. Topovi su namijenjeni ilirskoj galiji dugoj dvanaest metara, koju je već izgradio “dopola”…

– Jedan top je replika topa Kralja Tvrtka, koji je korišten u Kotorskoj utvrdi i po podacima je najstarije vatreno oružje na Balkanu. Drugi i treći su replike topova sa dubrovačkih i istanbulskih utvrda. Sva tri su rađena od poliestera i drveta, da ne hrđaju, a budu izloženi vremenu – kaže Jasmin.

Česte kiše ovog ljeta onemogućile su postavljanje već urađenih dijelova, bojenje štitova na ilirskoj brodici, ali Fejzić očekuje da će posao intenzivirati u augustu.

– Napravio sam prijesto bosanskih kraljeva. Niko pouzdano ne zna kako je izgledalo, ali je sigurno postojalo. Napravio sam ga u obliku strukture i stabljika latica ljiljana, sa šest ljiljana u strukturi i Poveljom Kulin-bana u naslonu. Teško je oko 120 kilograma i u potpunosti izrađeno od hrastovog i drveta trešnje – kaže Jasmin.

Ovaj zaljubljenik u historiju na internetu pronalazi podatke i skice, koje onda pretvara u vrijedne predmete. Zamisao da izgradi i opremi ilirski brod dug dvanaest metara gotovo je realizovao, iako su mu sponzori zakazali. Ipak, on brod, koji mu se sada nalazi u dvorištu, namjerava završiti po svim elementima pravog, te onda dati na otkup i korištenje u turističke svrhe.

(Zenicablog)

Proudly powered by WordPress