Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Irma Jusufbegović novi vijećnik u OV Visoko umjesto dr. Senada Karavdića

Centralna izborna komisija BiH na 50. sjednici održanoj 03.08.2011.godine donijela je Odluku o dodjeli mandata Jusufbegović Irmi, kao slijedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta SDA – Stranka demokratske akcije, za Općinsko vijeće Visoko, za Lokalne izbore 2008.godine. Ranije 31.03.2011.godine CIK je donio Odluku o prestanku mandata Karavdić Senadu, vijećniku u OV Visoko, izabranom na Lokalnim izborima 2008.godine, sa liste političkog subjekta SDA – Stranka demokratske akcije.

Centralna Izborna Komisija BiH provela je postupak provjere sljedećeg kandidata sa liste SDA, te je utvrdila da je slijedeći kandidat Alijagić Zuhreta koja nema prijavljeno mjesto prebivališta u općini Visoko i da ista ima prijavljeno prebivalište u općini Zenica od 05.05.2010.godine.

Odredbama člana 1.10 stav (1) tačka 7. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine utvrđeno je da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako odjavi prebivalište sa područja izborne jedinice u kojoj je upisan u Centralni birački spisak da glasa i u kojoj je izabran, istekom roka od šest mjeseci od dana odjave prebivališta.

U skladu s navedenim, slijedeći kandidat na kandidatskoj listi SDA Alijagić Zuhreta ne ispunjava uvjete propisane Izbornim zakonom BiH za dodjelu mandata u Općinskom vijeću Visoko. S tim u vezi, a na osnovu 13.6 stav (1) Izbornog zakona BiH, mandat vijećnika se dodjeljuje slijedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta SDA – Jusufbegović Irmi.

Irma Jusufbegović trenutno je zaposlena u JKP RTV Visoko i radi kao novinar. Nakon implementacije oktobarskih Općih izbora i odlaska Senada Karavdića na mjesto poslanika u Skupštinu ZDK, SDA je gotovo pet mjeseci bila s jednim vijećničkim mjestom manje, sve dok CIK nije utvrdio status Zuhrete Alijagić.

Proudly powered by WordPress