Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi zakoni

Zamjenik šefa Policijske misije Evropske unije gospodin Domenico Paterna je posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, gdje se sastao sa ministrom Delić Rifatom.
Na održanom sastanku se razgovaralo o aktuelnim pitanjima i aktivnostima koje ovo Ministarstvo planira realizirati u narednom periodu sa posebnim osvrtom na aktivnosti u vezi izrade i donošenja novog Zakona o policijskim službenicima  i  Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona kao i svim prednostima usvajanja ovih zakona, posebno kada je u pitanju povećanje efikasnosti i operativnosti policijskih službenika.

“Mi ćemo zaista učiniti sve što je potrebno na donošenju ovih zakona jer smatramo da je to prvi i najznačajniji korak u cilju povećanja efikasnosti i operativnosti naših službenika kao i u cilju otklanjanja svih nejasnoća i poteškoća koje su se primjenom postojećih zakona  pojavljivale u radu i poduzimanju mjera i radnji iz nadležnosti ovog Ministarstva.  Pored usklađivanja propisa sa evropskim standardima,  cilj nam je da imamo dobro opremljenu i obučenu policiju, koja će na jedan visoko profesionalan i krajnje ozbiljan način odgovoriti na sve postavljene zahtjeve i izazove savremenog društva. Napori na kontinuiranom poboljšanju kadrova, stalna edukacija službenika i aktivnosti na poboljšanju tehničke opremljenosti policajaca su naši prioriteti, što je svojstveno i svim savremenim evropskim policijskim agencijama, i samo na taj način se na dugoročnijem planu mogu stvoriti jake policijske snage koje su spremne odgovoriti na velike zahtjeve savremenog društva i suprostaviti se najsloženijim oblicima organizovanog kriminala“,- u svom izlaganju naglasio je ministar Delić.

Zamjenik šefa Policijske misije Evropske unije gospodin Domenico Paterna je u svom izlaganju pozdravio stavove ministra Delića te ukazao na činjenicu da podržava svaku vrstu pozitivnih aktivnosti na profesionalizaciji  i osavremenjivanju policije. Takođe je istakao odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koja je ostvarena u proteklom  te izrazio zadovoljstvo sa ostvarenim kontaktima. U završnom dijelu svog izlaganja gospodin Paterna je izrazio nadu da će se navedena  saradnja nastaviti i u narednom periodu i da će dati  punu podršku i profesionalnu pomoć u navedenim aktivnostima.

Na kraju razgovora je naglašeno da ovakvi sastanci i kontakti sigurno imaju vrlo pozitivne efetke u smislu zajedničkog diskutovanja o bitnim segmentima i donošenja određenih zaključaka, te da će kao i do sada, predstavnici Policijske misije Evropske unije u BiH biti blagovremeno informisani o svim značajnijim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose s javnošću – Kabinet ministra

Proudly powered by WordPress