Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

EU 1. januara ukida trgovinske povlastice za BiH: Evropsku komisiju zasad ne “šljivimo”

Ukidanje povlastica odnosi se samo na neko voće i povrće, poput šljiva kojih sad nemamo, ali se bez prilagodbe SSP-a neće uvažiti zahtjev za članstvo u EU.

Od 1. januara 2016. godine ukidaju se trgovinske povlastice i uvodi plaćanje carine na izvoz određenih proizvoda iz BiH u EU zbog odbijanja naših vlasti da prilagode Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) između BiH i EU-a.

Nakon što potpišemo dodatni protokol, BiH će ponovno dobiti te povlastice. Hamdo Tinjak, sekretar ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je na čelu novoimenovanog pregovaračkog tima naše zemlje, kazao je da prilagodbu SSP-a nije moguće napraviti do nove godine.

– Nećemo se ni sastati do tada. Sad su kod njih u Evropskoj komisiji božićni i novogodišnji praznici i oni ne rade najmanje do 10. januara – pojasnio je Tinjak.

Ali je uvjet za aplikaciju

No, čini se kako se ne trebamo previše zabrinjavati zbog toga, jer se samo neko voće i povrće, koje je na toj listi, neće moći bez carine izvoziti u zemlje EU-a.

-To sad i nije preveliki problem, budući da su na toj listi, recimo, šljive i jabuke kojih mi sad svakako nemamo za izvoz, a do septembra, kad je berba, mi imamo vremena za prilagodbu SSP-a. To se ne odnosi na mlijeko i meso, oni će se bez carine i dalje izvoziti iz BiH – kazao nam je Tinjak. Naravno, problem je što je prilagodba SSP-a, pored uspostave sistema mehanizma koordinacije različitih razina vlasti, jedan od uvjeta koje je Evropska komisija postavila pred BiH kako bi zahtjev za članstvo u EU smatrala vjerodostojnom.

U ponedjeljak se sastaje pregovarački tim BiH s predstavnicima Direkcije za proširenje Evropske unije, ali ništa značajno neće se desiti. Na tom sastanku će se tek predstaviti novi pregovarački tim BiH, a očekivanja su da Evropska komisija kaže BiH šta očekuje od nje.

Odluka na politici

Budući da su više puta iz Evropske komisije ponovili da su sve zemlje koje imaju potpisan SSP sa EU-om već prilagodile svoje sporazume i da neće samo zbog BiH mijenjati metodologiju po kojoj se izračunavaju kvote za bescarinski uvoz u BiH i izvoz iz naše zemlje, to bi, u prijevodu, trebalo značiti da BiH mora pristati na ono što je Evropska komisija predložila BiH još 1. juna 2013. godine.

-Pošto nisam ranije pregovarao, ne znam o kojem modelu je riječ. Ako on bude nama prihvatljiv, mi ćemo ga prihvatiti. Ako ne bude, onda ćemo ga dati našim političarima, Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH pa neka ga oni prihvate – kazao je Tinjak za Faktor. BiH je kao kompromisno rješenje predlagala da se povećaju kvote za izvoz iz BiH u samo tri stavke, no Evropska komisija ni na to nije pristala.

-Vidjet ćemo hoće li sad pristati. Ako mi ne pristanemo, ne mora značiti da Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH neće pristati. Ali, to je do njih, a ne do pregovaračkog tima – kazao nam je Tinjak.

Proudly powered by WordPress